Η NASA επανεξετάζει τις συμφωνίες με την SpaceX και την Boeing

Η NASA επανεξετάζει τις συμφωνίες με την SpaceX και την Boeing

Όλα ξεκίνησαν από την εμφάνιση του Έλον Μασκ σε podcast το καλοκαίρι όπου κάπνισε μαριχουάνα.

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά; Ίσως κάτι τέτοιο να ισχύει, καθώς με αφορμή την εμφάνιση του CEO της SpaceX, Έλον Μασκ, σε podcast φέτος το καλοκαίρι όπου κάπνισε μαριχουάνα, αξιωματούχοι της NASA ψάχνουν για τις «φλόγες».

Η NASA δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post ότι ο επανέλεγχος τόσο της SpaceX όσο και της Boeing, που και οι δύο έχουν συμφωνίες για να μεταφέρουν αστροναύτες της NASA, θα «εξασφαλίσει το ότι οι εταιρείες πληρούν τις προδιαγραφές της NASA για την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς ναρκωτικές ουσίες». Η Washington Post σημειώνει ότι διάφοροι αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι ο λόγος για αυτόν τον επανέλεγχο ήταν η δημόσια εμφάνιση του Έλον Μασκ να καπνίζει μαριχουάνα.

Ο επανέλεγχος ασφαλείας θα εστιάσει στην κουλτούρα της εταιρείας σε μια σειρά από χιλιάδες συνεντεύξεις, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά τεχνικά προβλήματα στο τραπέζι.

Τον Οκτώβρη, η Επιτροπή για την Αεροδιαστημική Ασφάλεια της NASA ανέφερε ότι «τα τρέχοντα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για μη επανδρωμένες και επανδρωμένες δοκιμαστικές πτήσεις και για τους δύο παρόχους παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο και δεν φαίνονται εφικτά». Μάλιστα, θεωρήθηκε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε τεχνικά ζητήματα και προειδοποίησαν ότι ένα μη ρεαλιστικό πρόγραμμα θα μπορούσε να θέσει τα πληρώματα σε κίνδυνο. Η Επιτροπή σημείωσε, όμως, πως υπάρχει πρόοδος και από τις δύο εταιρείες.

Η SpaceX, η οποία διαθέτει μια συμφωνία ύψους 2,6 δισ. δολαρίων προκειμένου να μεταφέρει αστροναύτες της NASA  σε μελλοντικές αποστολές, εξέδωσε μια δήλωση που αναφέρει ότι «παίρνουμε στα σοβαρά την ευθύνη που η NASA μας έχει εναποθέσει, προκειμένου να μεταφέρουμε Αμερικάνους αστροναύτες με ασφάλεια και αξιοπιστία προς και από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».

Από την άλλη, ο γίγαντας της αεροπορίας Boeing, που έχει μια συμφωνία ύψους 4,2 δισ. δολαρίων που αφορά το ίδιο εμπορικό επανδρωμένο πρόγραμμα, ανέφερε σε δήλωση, «Ως αξιόπιστος συνεργάτης της NASA από την απαρχή των ανθρώπινων ταξιδιών στο διάστημα, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις αρχές της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας με στόχο την επιτυχία της αποστολής».

Και οι δύο εταιρείες ισχυρίζονται ότι θα εκτοξεύσουν μη επανδρωμένες πτήσεις από τους νέους τους πυραύλους στις αρχές της επόμενης χρονιάς και επανδρωμένες πτήσεις αργότερα μέσα στην χρονιά.