Η νέα μπαταρία της Tesla πουλάει με τρελούς ρυθμούς

Η νέα μπαταρία της Tesla πουλάει με τρελούς ρυθμούς
Photo:

Η ζήτηση για τις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας της Tesla είναι τόσο μεγάλη, που η εταιρεία θα μπορούσε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην παραγωγή οικιακών προϊόντων. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, χαρακτήρισε «τρελή» τη ζήτηση για τις μπαταρίες αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας που παράγει η εταιρεία, παραδεχόμενος μάλιστα πως αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις προπαραγγελίες, που ανέρχονται πλέον στις 38.000!«Δεν υπάρχει κανένας πιθανός τρόπος να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση αυτή τη χρονιά», δήλωσε ο Μασκ και προσέθεσε: «Είμαστε ουσιασατικά sold out μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς».

Ο ιδιόρρυθμος και ταυτόχρονα ιδιοφυής ιδρυτής της Tesla φαίνεται πως τα καταφέρνει καλά στην προσπάθειά του να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει για επανάσταση στη βιομηχανία αυτοκινήτων, καθώς έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο δημιουργίας ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου. Πλέον, ο στόχος του είναι άλλος: η ενέργεια.

Το μακροπρόθεσμο όραμα του για την Tesla είναι τολμηρό: αναμένει οι παγκόσμιες πωλήσεις να «αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που ο κόσμος χρησιμοποιεί την ενέργεια». Ωστόσο, φάνηκε πως ακόμα και ο ίδιος εξεπλάγη από το ενδιαφέρον για τα προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας. Το επίπεδο της ζήτησης είναι τόσο υψηλό που η εκτελεστική ομάδα της εταιρείας εξετάζει αν θα πρέπει να ενισχύσει τη χωρητικότητα των μπαταριών.

Εκτός από τις οικιακές μπαταρίες, Tesla έχει δημιουργήσει μια μεγαλύτερη μπαταρία για εμπορική χρήση και για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η οποία ονομάζεται Powerpack. Για τις μπαταρίες αυτές, οι προπαραγγελίες έχουν φτάσει τις 2.500, ενώ ο Μασκ σημειώνει πως η ζήτηση για τις μπαταρίες αυτές δεν θα πρέπει να «εξαπατά» αναλυτές κι επενδυτές, εξηγώντας πως ισούνται με 25.000 παραγγελίες μπαταριών οικιακής χρήσης.

Χρησιμοποιώντας έναν παρόμοιο υπολογισμό, η Tesla αναμένει πως ο μέσος οικιακός πελάτης θα παραγγείλει 1,5-2 από τις μικρότερες μονάδες Powerwall. Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, αυτό θα σημαίνει ότι οι παραγγελίες για οικιακές μπαταρίες θα φτάσουν τις 60.000!

«Οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ, με σπάνιες εξαιρέσεις, είναι πιο ακριβές από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας», παραδέχτηκε ο Μασκ και προσέθεσε: «Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιεί καθημερινά τη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, τότε θα του έρθει πιο ακριβά από το να παραμείνει στο υπάρχον δίκτυο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν θα το αγοράσουν. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάνε εκτός δικτύου για λόγους αρχής ή θέλουν απλά να είναι ανεξάρτητοι».

«Ωστόσο, η μπαταρία των 7 kWh έχει οικονομικό νόημα σε ορισμένες αγορές στο εξωτερικό, ιδίως στη Γερμανία και την Αυστραλία λόγω των τιμολογίων και των δομών της ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις χώρες», σημείωσε ο συνιδρυτής και επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος της Tesla, JB Straubel.