Η νέα μεγάλη ιδέα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Η νέα μεγάλη ιδέα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ίντερνετ σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ονειρεύεται ο ιδρυτής του Facebook.

Οι περισσότεροι από μας θεωρούμε δεδομένη την παρουσία του ίντερνετ στη ζωή μας. Για πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους δίχως πρόσβαση στο διαδίκτυο, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο ιδρυτής του Facebook σκοπεύει να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Η ιδέα πίσω από τη νέα εκστρατεία internet.org του ιδρυτή της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είναι απλή: «Θέλουμε ο καθένας, οπουδήποτε – π.χ. ένα παιδί που μεγαλώνει στην ινδική επαρχία και δεν είχε ποτέ του ηλεκτρονικό υπολογιστή – να μπορεί να πάει σε ένα κατάστημα, να πάρει ένα τηλέφωνο, να συνδεθεί με το διαδίκτυο και να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα εκείνα τα πράγματα που εσείς κι εγώ εκτιμούμε στο ίντερνετ», δήλωσε ο ίδιος σε μία αποκλειστική συνέντευξη με το δημοσιογράφο του CNN Κρις Κουόμο.

«Θα το χρησιμοποιήσουν για να αποφασίσουν τι είδους κυβέρνηση επιθυμούν, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για πρώτη φορά, και για να συνδεθούν με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά και τα οποία δεν έχουν δει εδώ και δεκαετίες».

Διαβάστε ακόμη: Το νέο πρόσωπο του Facebook

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο παγκοσμίως. Τα μικρότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ερυθρέα (μόλις 0,8%), στο Τιμόρ-Λέστε (0,9%) και στη Μιανμάρ (1,1%). Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, 19% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ο Ζούκερμπεργκ φαντάζεται έναν κόσμο στον οποίο o καθένας «θα έχει τις ίδιες δυνατότητες να μοιραστεί τις απόψεις του με τους υπόλοιπους ανθρώπους και να μιλά ελεύθερα – νομίζω ότι αυτός θα ήταν ένας πολύ καλύτερος κόσμος».

«Η σύνδεση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα», προσθέτει.

Ο Ζούκερμπεργκ γνωρίζει ότι το να συνδέσει όλους τους ανθρώπους με το διαδίκτυο είναι μία πολύ δύσκολη αποστολή. Γι’ αυτό εξασφάλισε τη συνεργασία μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Nokia, η Qualcomm και η Samsung.

Κι Άλλες εταιρείες φαίνεται ότι συμμερίζονται το ίδιο όραμα. Η Google πρόκειται να στείλει μπαλόνια με κεραίες στην στρατόσφαιρα, στα πλαίσια του προγράμματος  «Loon» που στόχο έχει να συνδέσει στο διαδίκτυο ανθρώπους που δεν έχουν τέτοια πρόσβαση σήμερα. Η Alcatel-Lucent φέρνει την φθηνή τεχνολογία lightRadio σε μικρά χωριά χωρίς κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Και οι κατασκευαστές τηλεφώνων συμμετέχουν σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν smartphones που να κοστίζουν λιγότερο από 15 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Το Facebook κατακτά και τα κινητά

Πόσο, όμως, θα κοστίσει η πρωτοβουλία αυτή του Ζούκερμπεργκ; Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ήδη επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο όραμά του να συνδέσει όλους τους ανθρώπους με το διαδίκτυο κι «ελπίζει να κάνει πολλά περισσότερα».

Το κλειδί στην προσπάθεια θα είναι η κινητή τηλεφωνία, η οποία εξάλλου έχει και περίοπτη θέση στην αναπτυξιακή στρατηγική της Facebook.

Η τιμή της μετοχής της Facebook είχε αντιμετωπίσει προβλήματα πέρυσι καθώς οι επενδυτές εξέφραζαν ανησυχίες ως προς τη δυνατότητα της εταιρείας να εξασφαλίσει έσοδα από τη χρήση της πλατφόρμας Facebook σε κινητά τηλέφωνα.

Όμως, η μετοχή επέστρεψε δυναμικά τους τελευταίους μήνες, αφότου η εταιρεία άρχισε να δείχνει σημάδια προόδου στο συγκεκριμένο τομέα. Πέντε δισεκατομμύρια επιπλέον «πελάτες» δεν θα πείραζαν καθόλου την Facebook. Βεβαίως, ο Ζούκερμπεργκ δεν θέλει ούτε να ακούει ότι η εκστρατεία internet.org αφορά το κέρδος.

«Αν θέλαμε απλώς να βγάλουμε λεφτά, το 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων που βρίσκονται ήδη στο Facebook έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από τα επόμενα 5 ή 6 δισεκατομμύρια μαζί. Δεν είναι δίκαιο, αλλά έτσι είναι. Κι εμείς απλώς πιστεύουμε ότι ο καθένας αξίζει να είναι συνδεδεμένος με το διαδίκτυο. Γι’ αυτό βάζουμε τόση ενέργεια για την επίτευξη αυτού του σκοπού».