Οι νέες αντικειμενικές αξίες βάζουν «φωτιά» στα ακίνητα

Οι νέες αντικειμενικές αξίες βάζουν «φωτιά» στα ακίνητα

Οι νέες τιμές εφορίας των ακινήτων θα επηρεάσουν περίπου 20 φόρους και τέλη, μεταξύ των οποίων είναι και ο ΕΝΦΙΑ.

Σε αγώνα δρόμου για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα μηνύματα που έρχονται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, καθώς από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι σε φτηνές και μεσαίες περιοχές οι τιμές της Εφορίας θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά προκειμένου να προσεγγίσουν τις πραγματικές, παρά το γεγονός ότι από το 2007 έως σήμερα κατά μέσον όρο έχει μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών.

Ίσως αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, σύμφωνα με το Βήμα, που δεν πρόκειται μέσα στο 2017 να αλλάξουν οι τιμές της Εφορίας και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την άνοιξη του 2018.

Οι νέες τιμές εφορίας των ακινήτων θα επηρεάσουν περίπου 20 φόρους και τέλη, μεταξύ των οποίων είναι και ο ΕΝΦΙΑ. Οι συγκεκριμένοι θα αυξομειωθούν ανάλογα με τις μεταβολές των αξιών, αλλά και ανάλογα με τις αλλαγές που θα επέλθουν στις κλίμακες φόρων και τελών.
Οι περιοχές

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank Property Services, ενώ το 2007 οι πραγματικές τιμές ήταν κατά μέσον όρο 32% υψηλότερες από τις αντικειμενικές, σήμερα οι διαφορές έχουν περιοριστεί σημαντικά. Ομως παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις είτε προς τα πάνω είτε προς κάτω σε πολλές περιοχές.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για 20 περιοχές που έχει καταγράψει η Eurobank property services και η σύγκριση με τις τιμές της Εφορίας. Για παράδειγμα, στην Καλλιθέα ακίνητα ηλικίας έως 10 ετών πωλούνται, σύμφωνα με τις συναλλαγές που έχει καταγράψει η Eurobank Property Services, από 1.250 έως 1.850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σήμερα οι τιμές ζώνης της Εφορίας ανέρχονται από 1.000 έως 1.800 ευρώ. Αρα οι διαφορές εντοπίζονται στις ζώνες με χαμηλή αξία από ό,τι στις λεγόμενες ακριβές περιοχές του συγκεκριμένου δήμου. Ομως, αν κάποιος αναζητήσει ακίνητα ηλικίας άνω των 10 ετών, τότε θα διαπιστώσει ότι οι πραγματικές τιμές σημειώνουν σημαντική μείωση. Στην περιοχή του Ζωγράφου, ακίνητα ηλικίας έως 10 ετών πωλούνται από 1.700 έως 2.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που οι τιμές της Εφορίας διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα (από 1.200 έως 1.450 ευρώ).

Αντίθετα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές πώλησης ακινήτων έως 10 ετών διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα (από 3.000 έως 3.600 ευρώ ανά τετραγωνικό), οι τιμές της Εφορίας είναι υψηλότερες, ειδικά αν πρόκειται για την 1η ζώνη (4.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).