Η Ολλανδία δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική για αυτό που όλοι νομίζουν

Η Ολλανδία δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική για αυτό που όλοι νομίζουν
epa05807537 Cannabis cultivation in the basement of The Cannabis Company in Amsterdam, The Netherland, 21 February 2017. Members of the Dutch Second Chamber have approved the wietwet (marijuana law), which tolerated the cultivation of Cannabis. The legislative proposal must put an end to the practice whereby cannabis is allowed to be sold in a coffee shop, but not grown or supplied. EPA/EVERT ELZINGA

Ναι. Μιλάμε για την κάνναβη.

 

Οι ταξιδιώτες που προγραμματίζουν να επισκεφτούν την Ολλανδία εξαιτίας της νομοθεσίας που υποτίθεται ότι καθιστά τη χρήση κάνναβης πολύ πιο εύκολη, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν.

Πολλές ολλανδικές πόλεις έχουν ήδη κάνει βήματα για τον περιορισμό της χρήσης της. Αυτήν την εβδομάδα η Χάγη έγινε η πρώτη πόλη η οποία απαγόρευσε πλήρως της χρήση κάνναβης στο κέντρο της, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και τα πιο γνωστά σημεία των τοπικών αγορών.

Εκπρόσωπος του δήμου της πόλης είπε στην εφημερίδα The Guardian ότι η κίνηση αυτή ήρθε μετά από σειρά παραπόνων από κατοίκους και επισκέπτες, εξαιτίας της «έντονης μυρωδιάς της κάναβης και της φασαρίας που προκαλούσαν οι χρήστες της».

Coffee shops, κέντρα αστέγων και ξενοδοχεία θα προμηθευτούν με φυλλάδια τα οποία εξηγούν την αλλαγή της νομοθεσίας και τις ποινές για όποιον την παραβιάσει. Μέσα στις επόμενες μια με δύο εβδομάδες η ολλανδική αστυνομία θα προειδοποιεί όσους καπνίζουν κάναβη σε συγκεκριμένες δημόσιες τοποθεσίες. Έπειτα από την περίοδο χάριτος, θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα.

Παρότι η κάναβη πωλείται σε χιλιάδες coffee shops σε όλη την Ολλανδία, μια σειρά από δήμους έχουν ήδη προβεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς περιορισμούς όσον αφορά τη χρήση της.

Το 2012 η ολλανδική κυβέρνηση προώθησε νομοσχέδιο το οποίο περιόριζε τη χρήση της κάνναβης και για τους Ολλανδούς πολίτες. Όμως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τελικά εγκαταλείφθηκε και μόνο η πόλη του Άμστερνταμ εξαιρέθηκε – εφόσον τα coffee shops βρίσκονταν κοντά σε σχολεία.

Ως αποτέλεσμα του μέτρου αυτού, Άμστερνταμ και Ρότερνταμ απαγόρευσαν κάθε χρήση ουσιών κοντά σε σχολεία. Η απαγόρευση αυτή επεκτάθηκε στους παιδότοπους του Άμστερνταμ, ενώ οι αρχές του Ρότερνταμ προσπαθούν να μειώσουν τον αριθμό των coffee shops που βρίσκονται στην πόλη.