Η παραδοχή Ντάισελμπλουμ για τα λάθη στην Ελλάδα, η κόντρα με τον Βαρουφάκη, και η υπόσχεση να πιει ένα… μπουκάλι ούζο

Η παραδοχή Ντάισελμπλουμ για τα λάθη στην Ελλάδα, η κόντρα με τον Βαρουφάκη, και η υπόσχεση να πιει ένα… μπουκάλι ούζο
Photo: REUTERS

Συνέχεια δηλώσεων για το ελληνικό ζήτημα από τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup. Επίθεση εναντίον του από τον Έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών.

“Ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας και, φυσικά, ο (νυν υπουργός Οικονομικών) Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν αλλάξει παντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα ήταν πιο εύκολα από τότε…είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση” υποστήριξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας την Πέμπτη στο London School of Economics, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και σημείωσε χαρακτηριστικά: “Ένας Έλληνας φίλος, μου χάρισε ένα μπουκάλι ούζο, πριν από λίγο καιρό. Αυτό το μπουκάλι βρίσκεται στο γραφείο μου. Είναι κλειστό. Τον Αύγουστο, τη μέρα που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα, αυτό το μπουκάλι ούζο θα αδειάσει”.

Ο Ολλανδός πολιτικός, μια μόλις μέρα πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, παραδέχθηκε ότι έχει κάνει λάθη και τόνισε ότι έχει μετανιώσει για ορισμένα πράγματα, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει συγγνώμη για παλιότερη δήλωσή του, με την οποία υποστήριζε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ξοδεύουν τα χρήματα τους σε ποτά και γυναίκες. Αναφερόμενος στο γεγονός, ότι σε ολόκληρη την Ευρωζώνη διασώθηκαν οι τράπεζες σε βάρος των φορολογουμένων, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε, ότι “η διάσωση των τραπεζών με αυτό τον τρόπο είχε μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο”.

Επιπλέον δήλωσε, ότι ήταν λάθος του που επέτρεψε τα δύσκολα μέτρα να μην μπουν στην αρχή του μνημονίου. “Όταν το δεύτερο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, δηλαδή στο τέλος του ’14, υπήρχαν ακόμη πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε το πολιτικό σθένος να τα προωθήσει” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ. Για τη σημερινή κυβέρνηση υπογράμμισε, ότι “μετά την κρίση του ’15, συνεργάζεται πολύ καλά μαζί της και ότι είναι πλέον πολύ αφοσιωμένη να ξαναφέρει την Ελλάδα, οικονομικά και πολιτικά, στην καρδιά της Ευρωζώνης”. Για την σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε, ότι “ο τελευταίος δεν είχε σεβασμό για κανέναν εντός του Eurogroup, εκτός από τον κ. Σόιμπλε” και υποστήριξε, πως “στους πέντε μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη, καταθέσεις και επενδύσεις άρχισαν να φεύγουν από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ελληνικής οικονομίας”.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολίασε, “πως χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες” ενώ δήλωσε πως “δεν είναι αντίθετος σε έναν ενισχυμένο ρόλο για τον ESM στη στήριξη των χωρών που δέχονται οικονομικό πλήγμα”.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε “πραγματικά καταστροφικό” και ένα “τεράστιο λάθος” την τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, άποψη την οποία, όπως είπε, ουδέποτε υποστήριξε.

Σκληρή απάντηση Βαρουφάκη

«Είχαν μπροστά τους έναν υπουργό που έλεγε ότι δεν υπογράφει κανένα νέο δάνειο, χωρίς να αναδιαρθρωθεί το χρέος. Είχαν καταλάβει ότι δεν θα λύγιζα, οπότε έπρεπε να βγω από τη μέση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον Real Fm και συνέχισε, αναφερόμενος στον κ. Ντάισελμπλουμ και στο μήνυμα του τελευταίου προς την κυβέρνηση, να τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Οικονομικών:

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι αναξιόπιστος στην ίδια του τη χώρα. Οι ίδιοι οι Ολλανδοί τον απέλυσαν. Οποιοσδήποτε υπουργός πτωχευμένης χώρας  δεν δεχόταν να τους αφήσει να συνεχίσουν αυτό που κάνουν, θα ήταν πρόβλημα. Το ότι έτυχε ο κ. Ντάισελμπλουμ να είναι ο αγγελιοφόρος του κ. Σόιμπλε, και μη σας πω και του Τόμας Βίζερ, δεν έχει καμία σημασία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βαρουφάκης, το μήνυμα ήταν «βάλε έναν υπουργό Οικονομικών που θα υπογράψει ότι του δώσουμε. Αυτό ήταν το μήνυμα. Κι εγώ, αν ήμουν διατεθειμένος να υπογράψω το 3ο μνημόνιο, θα έλεγαν τα καλύτερα για μένα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα του έλεγε αν τον συναντούσε ξανά, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν θα του έλεγα απολύτως τίποτα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι ένα άτομο χωρίς υπόσταση. Αναγκάστηκε να ανασκευάσει το βιογραφικό του γιατί δεν είχε το μεταπτυχιακό που έλεγε ότι είχε. Τον κ. Σόιμπλε τον σεβόμουν και τον σέβομαι. Δεν θα με πείραζε καθόλου να τον συναντήσω και να ξανασυζητήσουμε. Με τον κ. Ντάισελμπλουμ δεν έχω κάτι να συζητήσω».

Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης είχε σχολιάσει με ένα αιχμηρό tweet τα όσα δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στους F.T.