Η PayPal εισέρχεται στον κλάδο της παραδοσιακής τραπεζικής

Η PayPal εισέρχεται στον κλάδο της παραδοσιακής τραπεζικής
Photo:

Aυτή είναι η τελευταία καινοτομία της εταιρείας.

της Hallie Detrick

Ερώτηση: τι είναι αυτό που προσφέρει εγγύηση στις καταθέσεις μαζί με μια χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάληψη ρευστού από ATM καθώς και την ικανότητα της άμεσης κατάθεσης επιταγών, και δεν είναι τραπεζικός λογαριασμός;

Απάντηση: είναι η τελευταία καινοτομία της PayPal, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία έχει αρχίσει στα …μουλωχτά να λανσάρει παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών.

Η εταιρεία πληρωμών μέσω διαδικτύου έχει βάσιμους λόγους να μην διατυμπανίζει αυτή τη νέα προσφορά, καθώς δεν διαθέτει τραπεζική άδεια για τις ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι αποτέλεσμα μιας σειράς διμερών συμφωνιών μεταξύ της PayPal και μικρών τραπεζών που παραμένουν ανώνυμες. Οι συμφωνίες αυτές βοηθούν την PayPal να αποφεύγει τους κανονισμούς της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ως προς το ποιες καταθέσεις ασφαλίζονται. Παράλληλα, η PayPal παρακάμπτει έτσι και τους κανόνες των Visa και MasterCard ως προς το είδος των ιδρυμάτων για τα οποία μπορούν να εκδίδουν κάρτες οι συγκεκριμένες εταιρείες πιστωτικών καρτών.

Με άλλα λόγια, μπορεί να μην είναι ένας τραπεζικός λογαριασμός, αλλά σίγουρα …περπατάει και μιλάει σαν τραπεζικός λογαριασμός!

Ο επικεφαλής λειτουργιών της PayPal, Bill Ready, είναι αρκετά σαφής ως προς το σε ποιον απευθύνεται αυτός ο «τραπεζικός λογαριασμός»: αν έχετε ήδη έναν τραπεζικό λογαριασμό, δεν είναι για σας.

Ο ίδιος είπε στη Wall Street Journal ότι η νέα υπηρεσία καθοδηγείται από την αναγκαιότητα κατοχής ενός τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου ο καθένας να μπορεί να συμμετάσχει στη σύγχρονη οικονομία. «Αν δεν έχετε τραπεζικό λογαριασμό, δεν μπορείτε να πάρετε μια κούρσα από την Uber, ούτε να μείνετε σε ένα δωμάτιο στο Airbnb», είπε.

Αυτή η εστίαση στην εξυπηρέτηση των κοινοτήτων που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα μπορεί να εξηγήσει και μια συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες μεταξύ της PayPal και της M-Pesa, μιας υπηρεσίας mobile money με έδρα την Κένυα. Η συμφωνία θα επιτρέψει στους χρήστες της M-Pesa να συνδέσουν τους λογαριασμούς τους με την PayPal, προκειμένου να αγοράζουν ευκολότερα αγαθά και υπηρεσίες εκτός Κένυας.

Η PayPal δεν είναι σε καμία περίπτωση η μοναδική μη παραδοσιακή τράπεζα που προσπαθεί να εισέλθει στον τραπεζικό τομέα. Η Square και η Amazon έχουν διερευνήσει την προσφορά υπηρεσιών που παραπέμπουν στον τραπεζικό τομέα. Πέρυσι, η TransferWise άρχισε να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες σε επιλεγμένους χρήστες στους οποίους επετράπη η δωρεάν μετατροπή συναλλάγματος. Και η Monzo, εταιρεία ψηφιακής προπληρωμένης χρεωστικής κάρτας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετέφερε πρόσφατα όλους τους χρήστες της σε πλήρεις τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με τους μη παραδοσιακούς παίκτες στον τραπεζικό τομέα να πολλαπλασιάζονται και κάποιες παραδοσιακές τράπεζες να μειώνουν την κλίμακα των υπηρεσιών τους, ο τραπεζικός λογαριασμός της PayPal μπορεί να είναι σημάδι μελλοντικών τάσεων.

Ένας εκπρόσωπος της PayPal αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.