Οι πέντε χειρότερες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ

Οι πέντε χειρότερες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ

Μια πτήση εσωτερικού με έναν από τους 12 αερομεταφορείς στις ΗΠΑ είναι μια εμπειρία γεμάτη καθυστερήσεις, διπλές κρατήσεις και χαμένες αποσκευές.

του Ντάνιελ Μπούκσπαν

Το να πάρεις μια πτήση εσωτερικού με έναν από τους 12 αερομεταφορείς στις ΗΠΑ είναι μια εμπειρία γεμάτη καθυστερήσεις, διπλοκρατήσεις και κακοδιαχειρισμένες αποσκευές. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα της έκθεσης Αξιολόγησης Ποιότητας Αεροπορικών Εταιρειών (AQR), που βασίζεται στα ευρήματα ερευνών του Πανεπιστημίου Αεροναυτικής Embry-Riddle και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Γουίτσιτα.

Τα τέσσερα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση είναι οι on-time πτήσεις, οι κακοδιαχειρισμένες αποσκευές, τα παράπονα πελατών, και οι αρνήσεις επιβίβασης δίχως της θέληση του πελάτη.

Η Virgin America εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις απ’ όλες τις αερογραμμές. Ποιες εταιρείες, όμως, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης για το 2014;

  1. Frontier Airlines

Η Frontier είναι μια αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους με τιμές που ξεκινούν από 19 δολάρια, και πτήσεις όπως από το Κλίβελαντ στην Ατλάντα και από το Ντένβερ στο Λας Βέγκας. Το 2014 είχε να επιδείξει και θετικές αλλά και αρνητικές επιδόσεις.

Το ποσοστό on-time πτήσεων το 2014 ήταν 74,1%, από 73,1% το 2013. Επίσης, και το ποσοστό των κακοδιαχειρισμένων αποσκευών βελτιώθηκε. Δυστυχώς, όμως, αυτά τα θετικά στοιχεία επισκιάστηκαν από αυξήσεις στο ποσοστό παραπονούμενων πελατών και τον αριθμό των επιβατών που υπέστησαν άρνηση επιβίβασης.

  1. United Airlines

Σύμφωνα με το Δίκτυο Star Alliance, η United είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου με 5.314 αναχωρήσεις ημερησίως, και εξυπηρέτηση 369 αεροδρομίων και 140 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως. Όταν είσαι τόσο μεγάλη σαν εταιρεία, τότε τα προβλήματα είναι μάλλον αναπόφευκτα.

Η United παρουσίασε μείωση του ποσοστού on-time πτήσεων από 79,3% σε 76%. Ο δείκτης παραπόνων των πελατών αυξήθηκε, όπως και το ποσοστό κακοδιαχειρισμένων αποσκευών. Το μόνο πεδίο που δεν εμφάνισε μείωση ήταν το ποσοστό άρνησης επιβίβασης, το οποίο παρέμεινες το ίδιο με το 2013.

  1. SkyWest Airlines

Στην περσινή έκθεση AQR, η SkyWest αξιολογήθηκε ως η τρίτη χειρότερη εταιρεία του κλάδου. Φέτος, παρέμεινε στην ίδια θέση, άρα τουλάχιστον είναι …συνεπής.

Η μελέτη των αριθμών μας δείχνει ότι αν και το ποσοστό κακοδιαχειρισμένων αποσκευών βελτιώθηκε, οι επιδόσεις της εταιρείας χειροτέρεψαν σε όλους τους άλλους τομείς. Μάλιστα, το ποσοστό άρνησης επιβίβασης ξεπέρασε το μέσο όρο του κλάδου.

  1. ExpressJet

Η ExpressJet έκανε την εμφάνισή της στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το 2013 όταν ένα από τα αεροπλάνα της έχασε το ουραίο πτερύγιό του από ένα Airbus A330 των Σκανδιναβικών Αερογραμμών στο Αεροδρόμιο του Νιούαρκ. Κανένας δεν τραυματίστηκε, αλλά η δεύτερη θέση που καταλαμβάνει η εταιρεία στην έκθεση AQR ίσως έχει συνέπειες πιο αρνητικές από το συγκεκριμένο ατύχημα.

Η επίδοση ως προς τις on-time πτήσεις μειώθηκε από 72,8% σε 70,8%, ενώ τόσο ο δείκτης κακοδιαχειρισμένων αποσκευών όσο και αυτός της άρνησης επιβίβασης χειροτέρεψαν σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα και το ποσοστό υποβολής παραπόνων από πελάτες αυξήθηκε, αν και παρέμεινε σχετικά καλύτερο από το μέσο όρο.

  1. Envoy / American Eagle

Η Envoy / American Eagle επέδειξε βελτιωμένη επίδοση ως προς το ποσοστό παραπονούμενων πελατών, αλλά πέρα απ’ αυτό το τοπίο προκαλεί μελαγχολία.

Οι on-time πτήσεις μειώθηκαν ποσοστιαία, ενώ οι περιπτώσεις άρνησης επιβίβασης αυξήθηκαν. Το χειρότερο απ’ όλα; Η έκθεση AQR περιγράφει το ποσοστό κακοδιαχειρισμένων αποσκευών ως «εμφανώς χειρότερο» από πέρυσι. Ως προς την κατάταξη, η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία ήταν τελευταία και στην προηγούμενη έκθεση AQR, άρα σίγουρα δεν μπορεί να τα πάει χειρότερα…