Οι πέντε παγκόσμιοι κολοσσοί της μπύρας

Οι πέντε παγκόσμιοι κολοσσοί της μπύρας

Οι πέντε εταιρείες που είναι οι «βασίλισσες» της μπύρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποιες μάρκες εξαγόρασαν ποιες, και πώς διαμορφώνεται ο χάρτης.

Χρήστος Δεμέτης

Σε αυτό το άρθρο δεν αναφερόμαστε στις καθαρά ελληνικές μπύρες που τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει το κοινό μέσα από μικρές και τοπικές ζυθοποιίες του τόπου μας.

Από τον Οκτώβριο του 2015, όταν η SABMiller εξαγοράστηκε από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Anheuser-Busch InBev, οι “παίκτες” έγιναν στην πραγματικότητα πέντε, μιλώντας πάντα για την παγκόσμια αγορά των πολυεθνικών.

Η AB InBev έχει κάτω από το σήμα της τους περισσότερους τίτλους, κάτι που την καθιστά τη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον πλανήτη.

Η Βέλγικη – Βραζιλιάνικη πολυεθνική είναι σήμερα και η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία στα καταναλωτικά προϊόντα αλκοόλ, και διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της σήματα όπως οι Budweiser, Corona, Bud Light, Stella Artois, Becks, Hoegaarden, Leffe και δεκάδες τοπικές ανά χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πιο εμπορική μπύρα σε πωλήσεις στον κόσμο είναι η κινεζική Snow που κυκλοφορεί από την CR Snow και μέχρι το 2016 παραγόταν σε κοινοπραξία των Κινέζων με τη SABMiller. Δεύτερη σε πωλήσεις είναι η Budweiser της AB InBev και τρίτη η Corona. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά δεδομένα, ο κολοσσός της Heineken έχει ως θυγατρική της πλέον την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Οι πέντε “μεγάλοι” της μπύρας, είναι λοιπόν οι AB InBev, SAB Miller, MolsonCoors, Heineken, Diageo, και Carlsberg. Δείτε παρακάτω ποια brands ελέγχει ο κάθε κολοσσός:

Πηγή: news247.gr