Η πίεση για τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphone στον κόσμο εντείνεται

Η πίεση για τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphone στον κόσμο εντείνεται
epa05238976 epa04687417 (FILE) A file photo dated 16 March 2015 showing visitors at the Huawei stand at world's biggest computer trade fair CeBIT in Hanover, Germany. Chinese telecom giant Huawei increased its profits by 32.7 per cent last year, the company announced 31 March 2015. Net profits reached 27.9 billion yuan (4.5 billion dollars) in 2014, as the world's second-largest telecommunications equipment maker benefited from robust smartphone sales and upgrades to faster mobile data networks. Revenues of the Shenzhen-based company rose 20.6 per cent year-on-year, to 288.2 billion yuan. EPA/MAURITZ ANTIN EPA/MAURITZ ANTIN

Τα δεδομένα που αφορούν τις επιδόσεις της Huawei και τα επόμενα βήματα της κινεζικής εταιρείας.

Το προσωπικό στην κινεζική Huawei Technologies προετοιμάζεται για πιθανές περικοπές ύστερα από τη δημοσιοποίηση εσωτερικών σημειωμάτων που δείχνουν εντεινόμενη πίεση για βελτίωση της κερδοφορίας, καθώς φαίνεται ότι οι στόχοι για τα κέρδη δεν καλύφθηκαν.

Η Huawei, η οποία σκαρφάλωσε ταχύτατα στην 3η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone στον κόσμο, προσδοκά να μειώσει το χάσμα με τους ηγέτες Apple και Samsung Electronics. Αλλά η εταιρεία αντιμετωπίζει προκλήσεις, αφότου έχασε τη θέση της από την Oppo ως η εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Κίνα, πέρυσι.

Το τμήμα συσκευών κινητής τηλεφωνίας έχασε έναν στόχο ως προς τα κέρδη, αν και τα έσοδα ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν οριστεί. Και ο Ρίτσαρντ Γου, επικεφαλής του τμήματος κινητών συσκευών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι «το τμήμα είναι ακόμα κερδοφόρο αλλά το περιθώριο κέρδους είναι πολύ χαμηλό».

Σε εσωτερικό του υπόμνημα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Huawei, Ρεν Τσενγκφέι, ενθάρρυνε όλους τους εργαζομένους να εργαστούν σκληρά, λέγοντας ότι αλλιώς η εταιρεία «θα καταρρεύσει» κι ότι «η Huawei δεν θα πληρώνει αυτούς που δεν εργάζονται σκληρά».

Τα σχόλια αυτά έχουν σπείρει την ανησυχία σε κάποιους από τους 170.000 εργαζομένους της εταιρείας. «Όλοι είναι νευρικοί» είπε ένας 36χρονος μηχανικός της Huawei που επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος. Και προσέθεσε : «Όλοι πλέον σκεφτόμαστε τα επόμενα βήματα, αντιλαμβανόμενοι ότι η μόνιμη απασχόληση στην εταιρεία δεν είναι δεδομένη.

Ο Γου τόνισε στο σημείωμα, όπως αποκάλυψε το Reuters, ότι η κερδοφορία πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της εταιρείας για το 2017. «Θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία εστιάζοντας σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης, σε κάθε εργαζόμενο και κάθε λεπτομέρεια, και να περιορίσουμε αυστηρά τα κόστη και του κινδύνους» σημειώνει.

«Δεν θα ανεχτούμε μάνατζερ με χαμηλή απόδοση, και θα δώσουμε προτεραιότητα στην απομάκρυνση διευθυντών που δεν προωθούν αξιοσημείωτες βελτιώσεις όντας σε μια θέση για πολλά χρόνια» καταλήγει.

Η Huawei είχε καθαρά κέρδη 5,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015.

Σε μια άλλη ένδειξη πίεσης προς τα κέρδη, η Huawei – η οποία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και ελέγχεται συλλογικά από περίπου 80.000 εργαζομένους – μείωσε το μέρισμα ανά μετοχή στα 1,53 γουάν το 2016 από 1,98 γουάν που ήταν το προηγούμενο έτος.

Η Huawei ξόδεψε πολύ χρήμα σε διεθνείς εκστρατείες προώθησης πέρυσι, επιστρατεύοντας τον γνωστό ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι και τη σταρ του Χόλυγουντ Σκάρλετ Γιόχανσον ως brand ambassadors.

Όμως, οι αναλυτές λένε ότι η δαπάνη αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα με όρους μεριδίου αγοράς, καθώς οι ανταγωνιστές έσπευσαν να καλύψουν το κενό στην αγορά που άφησε πίσω της η Samsung μετά από το φιάσκο της ανάκλησης του Note 7 τον Οκτώβριο.

«Στο μάρκετινγκ θα ελέγξουμε τον προϋπολογισμό μας» είπε ο Γου στο Reuters. «Δεν ξοδεύουμε πολλά στο μάρκετινγκ και στο branding. Επενδύουμε περισσότερα λεφτά στην τεχνολογία και την καινοτομία, καθώς και στη λιανική πώληση και τις υπηρεσίες».

Η Huawei, η βασική επιχειρηματική δραστηριότητα της οποίας είναι ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός και οι υπηρεσίες, είπε τον Δεκέμβριο ότι αναμένει τα έσοδα για το 2016 να αυξηθούν κατά 32%, στα 74,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα πλήρη αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 31 Μαρτίου.

Η εταιρεία ελπίζει να φτάσει το επίπεδο υπηρεσιών της Apple και τα περιθώρια κέρδους της Oppo σε τρία χρόνια, σύμφωνα με σημείωμα που εστάλη από τον Ρεν.

Όμως, οι αναλυτές αναμένουν μια δύσκολη χρονιά καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται. «Δεν περιμένουμε ότι η Huawei θα βρεθεί εύκολα εκ νέου στην πρώτη θέση το 2017 στην κινεζική αγορά. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης του δικτύου διανομής στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές» επισημαίνει η αναλύτρια της Strategy Analytics, Λίντα Σούι.

Πηγή: fortune.com