Η «πείνα» της βιομηχανίας τροφίμων για μεγάλες συγχωνεύσεις

Η «πείνα» της βιομηχανίας τροφίμων για μεγάλες συγχωνεύσεις

Η εποχή των μεγάλων εξαγορών έφτασε και οι διαπραγματεύσεις θα σημαδέψουν τη χρονιά.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Unilever δέχθηκε μια γιγαντιαία προσφορά συγχώνευσης ύψους 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Kraft Heinz.

Η κίνηση αυτή εξέπληξε κάποιους παρατηρητές. Μπορούσε ο εταιρικός γίγαντας που φτιάχνει το τσάι Lipton και τη μαγιονέζα Hellmann’s να συγχωνευτεί τόσο εύκολα με έναν αμερικανό αντίπαλό του;

Το διοικητικό συμβούλιο της Unilever σκέφθηκε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό και απέρριψε τη συμφωνία. Αλλά η πρόταση αυτή καθαυτή ίσως είναι προάγγελος εξελίξεων στον κλάδο. Αν γίνει αυτό που θέλουν οι επενδυτές (και συνήθως αυτό γίνεται), σύντομα ο κλάδος του Big Food – των μεγάλων εταιρειών τροφίμων – θα αναγκαστεί να δεχθεί μία ή δύο μεγάλες συγχωνεύσεις.

Η Kraft Heinz, ας πούμε, διψάει για συμφωνία. Κι αυτό έχει κάνει τη Wall Street να …φαντασιώνεται συνδυασμούς που κανένας δεν θα σκεφτόταν στην κουζίνα του. Πρέπει η Coca-Cola να εξαγοράσει τη Hershey; Ή μήπως πρέπει να την εξαγοράσει η Mondelez; Ίσως η PepsiCo κάνει κίνηση για την Kellogg. Η General Mills πρέπει να πάει μαζί με την Pinnacle Foods; Μήπως πρέπει η Kellogg να εξαγοράσει τη Campbell Soup;

Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι.

Γιατί είναι πιθανό ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών στις μεγάλες εταιρείες τροφίμων; Οι καιροί είναι δύσκολοι για τις μεγάλες εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων. Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές αγορές στρέφονται μακριά από τα κεντρικά ράφια του σούπερ μάρκετ, προς πιο υγιεινές επιλογές, πιέζοντας τις πωλήσεις συσκευασμένων τροφίμων όπως σούπες, δημητριακά και αναψυκτικά.

Όμως, αυτά ακριβώς τα είδη τροφίμων είναι τα συστατικά με τα οποία χτίστηκαν οι αυτοκρατορίες των μεγάλων εταιρειών τροφίμων στις ΗΠΑ.

Κάπως έτσι, προβλέπεται πτώση πωλήσεων για τη General Mills, τη Kellogg και τη Conagra, και μόλις οριακή αύξηση πωλήσεων για την Campbell Soup και τη Mondelez.

«Με τα έσοδα να κινούνται πτωτικά για πολλές απ’ αυτές τις εταιρείες, η αίσθηση του κατεπείγοντος για μια συμφωνία θα γίνει εντονότερη» λέει ο αναλυτής της Credit Suisse, Ρόμπερτ Μόσκοου.

Για την ώρα, κάποιοι περιμένουν η Kraft Heinz να εστιάσει ακόμα περισσότερο στο χαρτοφυλάκιο τροφίμων και ποτών της Unilever, ώστε να αποφύγει το επιπλέον κόστος εμπορικών σημάτων που δεν σχετίζονται με τρόφιμα, όπως το Dove (σαπούνι) και το Axe (άρωμα). Μια κίνηση της Kraft Heinz για την Mondelez, που παράγει τα Oreo, είναι επίσης πιθανή.