Οι πιο hot ιστορίες από τον κλάδο της τεχνολογίας για το 2016

Οι πιο hot ιστορίες από τον κλάδο της τεχνολογίας για το 2016

Η τεχνολογία είναι το νούμερο 1 ζήτημα της εποχής μας.

Ας δούμε ποια ήταν η επίδρασή της τη χρονιά που φεύγει. Το Fortune επέλεξε πέντε κορυφαίες ιστορίες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής και κυριάρχησαν στη σχετική συζήτηση.

  1. Apple v. Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Τον Φεβρουάριο, η ανώτατη ανακριτική αρχή των ΗΠΑ ζήτησε από την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αποτίμηση αξίας στον κόσμο να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα μιας συσκευής που είχε χρησιμοποιηθεί από έναν τρομοκράτη. Συγκεκριμένα, το FBI ήθελε να έχει πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο περιεχόμενο ενός iPhone 5c της Apple που χρησιμοποιούσε ένας από τους εκτελεστές του Σαν Μπερναντίνο. Η Apple απέρριψε το αίτημα. Και ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, ισχυρίστηκε ότι η δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος για κινητά που θα είναι διάτρητο θα κατέστρεφε την ασφάλεια των προϊόντων της Apple για τον καθένα. Εν τέλει, οι ομοσπονδιακές αρχές βρήκαν τον τρόπο να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνο μέσω ενός τρίτου μέρους.

  1. Η απίστευτη πτώση της Theranos

Η Ελίζαμπεθ Χολμς ήταν η αγαπημένη του κόσμου του venture capital. Έχτισε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων πάνω στην εξής υπόσχεση: να αντικαταστήσει τον πανάκριβο και άβολο ιατρικό εξοπλισμό που απαιτείται για τις εξετάσεις αίματος με κάτι σαφώς ανώτερο. Δυστυχώς, η τεχνολογία της Theranos αποδείχθηκε …αέρας κοπανιστός. Μια σειρά ερευνητικών άρθρων της εφημερίδας Wall Street Journal έπληξαν ανεπανόρθωτα το κύρος και την εικόνα της εταιρείας. Οι αποκαλύψεις ήρθαν η μία μετά την άλλη και πλέον η αξία της Theranos είναι μηδενική.

  1. Η περιπέτεια της Yahoo

Το …ηλικιωμένο διαδικτυακό portal προσπάθησε να αναζωογονηθεί υπό την ηγεσία της Μαρίζα Μάγιερ και να μετατραπεί σε αγαπημένο προορισμό των διαφημιστών. Παρά τις προσπάθειες της Μάγιερ, τα έσοδα από τη διαδικτυακή διαφήμιση έπαθαν καθίζηση και οι μέτοχοι συνέχισαν να βλέπουν την εταιρεία σαν τίποτε περισσότερο από ένα όχημα ελέγχου εταιρικών μεριδίων στην Alibaba και στη Yahoo Japan. Τελικά, ύστερα από μία μακρά φάση αναζήτησης, η Yahoo βρήκε αγοραστή – τη Verizon, η οποία είχε αγοράσει την AOL έναν χρόνο πριν. Τα πράγματα φαίνονταν ότι είχαν μπει σε φάση εξομάλυνσης, μέχρι που η ίδια η εταιρεία αποκάλυψε δύο κρούσματα παραβίασης δεδομένων 500 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου χρηστών αντίστοιχα. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι η Yahoo είχε συμμετάσχει σε ένα μυστικό πρόγραμμα κατασκοπείας μαζί με την Εθνική Υπηρεσίας Ασφαλείας, τη γνωστή NSA.

  1. Η επιδραστικότητα της Facebook

Αν το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς, τότε η Facebook είναι ο θρόνος. Το κοινωνικό δίκτυο κυριαρχεί στην οικονομία της …προσοχής, και οι εκδότες «σφάζονται» για χάρη του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, CEO της εταιρείας. Όταν αυτός προτείνει ένα σχήμα διαμοιρασμού των διαφημιστικών εσόδων ώστε να εξασφαλιστούν ταχύτεροι χρόνοι φόρτωσης των άρθρων, όλοι υπακούουν. Όταν οι προγραμματιστές του «πειράζουν» τους αλγορίθμους των feed ώστε να δίδεται προτεραιότητα στα βίντεο έναντι των άρθρων, οι ιστοσελίδες αναδιαρθρώνονται και απολύουν συντάκτες. Και όταν παρουσιάζεται σωρεία ψεύτικων ειδήσεων που διασπείρονται μέσω της πλατφόρμας, φαντάζεστε τον σάλο που επακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, η Facebook βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των διαδικτυακών ζωών μας, όπως επιβεβαιώνεται και από τις ασύλληπτες επιχειρηματικές επιδόσεις της το 2016.

  1. Η εκλογή Τραμπ

Ελάχιστοι ανέμεναν τη νίκη Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Και βάσει των δηλώσεων που έχει κάνει σχετικά με τις εταιρείες τεχνολογίας, τα στελέχη τους έχουν λόγο να ανησυχούν. Ο Τραμπ κατηγόρησε την Apple επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με το FBI, στράφηκε εναντίον της Verizon επειδή απέλυσε εργαζομένους της, και απείλησε να μπλοκάρει μια μεγα-συγχώνευση μεταξύ AT&T και Time Warner. Πάντως, σε μια πρόσφατη συνάντησή του με την ελίτ της Silicon Valley, υπήρξε μια κοινή προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών. «Βρίσκομαι εδώ για να σας βοηθήσω να πάτε καλύτερα» είπε ο Τραμπ.