Οι πιο καλοπληρωμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους

Οι πιο καλοπληρωμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους

Οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν τους διευθύνοντες συμβούλους που έχουν εξασφαλίσει υπέρογκες απολαβές και μπόνους για τους εαυτούς τους.

Μια νέα έκθεση της MSCI κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιο καλοπληρωμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι τείνουν να ηγούνται των εταιρειών με τις χειρότερες επιδόσεις, ενώ οι χαμηλότερα αμειβόμενοι συνάδελφοί τους επιτυγχάνουν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

Οι συγγραφείς μελέτησαν 429 μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ σε μια περίοδο 10 ετών. Το συμπέρασμά τους συνοψίζεται σε μια σύντομη ερώτηση και σε μια ακόμα πιο σύντομη απάντηση: «Αντανακλούν οι απολαβές των CEO τη μακροπρόθεσμη επίδοση της μετοχής; Με μία λέξη, ‘όχι’».

Και η τάση αυτή φαίνεται να αποκρυσταλλώνεται σε διάφορους τομείς, και να μην περιορίζεται σε έναν μόνο.

Οι εταιρείες με διευθύνοντες συμβούλους που πληρώνονταν ποσά άνω του μέσου όρου στον κλάδο τους «είχαν σημαντικά χαμηλότερη απόδοση» σε σχέση με εταιρείες των οποίων οι CEO είχαν απολαβές κάτω του μέσου όρου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ακόμα κι όταν ένας διευθύνων σύμβουλος λαμβάνει ένα μεγαλύτερο ποσοστό των απολαβών του με τη μορφή μετοχών της εταιρείας, αυτό δεν οδηγεί σε καλύτερη απόδοση. Ο μέσος CEO λαμβάνει περίπου το 70% της ετήσιας αμοιβής του με τη μορφή μετοχικών κινήτρων.

Πώς πρέπει οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν αυτό το χάσμα μεταξύ απολαβών και απόδοσης

Η MSCI προτείνει οι εταιρείες να αρχίσουν να αναφέρουν τη σωρευτική αμοιβή των CEO τους καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους, και όχι μόνο ετησίως.

«Πιστεύουμε ότι η έλλειψη μιας τέτοιας ενοποιημένης παρουσίασης οδηγεί σε μια υπερβολική εστίαση στη βραχυπρόθεσμη αύξηση της τιμής μιας μετοχής, εις βάρος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων» λένε οι συγγραφείς.

Οι αμοιβές των ανώτερων στελεχών βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της κοινής γνώμης αυτή την εβδομάδα ύστερα από την πώληση της Yahoo στη Verizon για 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo, Μαρίσα Μάγιερ, η οποία απέτυχε να κάνει τη θρυλική εταιρεία τεχνολογίας να στηθεί στα πόδια της, αναμένεται να λάβει περίπου 219 εκατομμύρια δολάρια για τα τέσσερα χρόνια της θητείας της.