Οι πλειστηριασμοί μετατρέπονται σε «αγκάθι» για την αξιολόγηση

Οι πλειστηριασμοί μετατρέπονται σε «αγκάθι» για την αξιολόγηση
epa05860144 French Finance Minister Michel Sapin (L), Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) speaking prior to the start of a Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 20 March 2017. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Μπορεί το Eurogroup να μην ασχολήθηκε παρά λίγα λεπτά με την Ελλάδα, όμως το ζήτημα των κόκκινων δανείων δείχνει να εντείνεται.

 

Μπορεί η Ελλάδα να μην συζητήθηκε περισσότερο από δύο λεπτά στο Eurogroup, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα της αξιολόγησης έχει λυθεί και όλα βαίνουν καλώς.

Η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της συνεδρίασης της Δευτέρας, επειδή δεν έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, άρα δεν έχει προχωρήσει η τεχνική αξιολόγηση και αυτό ακριβώς επισημάνθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά», συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα έχει ακόμη να υλοποιήσει 95 προαπαιτούμενα».

Ως το μεγαλύτερο «αγκάθι» αναφέρεται, πλέον, ξεκάθαρα το θέμα των πλειστηριασμών, καθώς το κουαρτέτο έχει ήδη ενημερώσει πως δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, εφόσον δεν υπάρξει αξιοσημείωτη πρόοδος στο θέμα των «κόκκινων δανείων», ιδιαίτερα δε στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι, μετά από πολλές αναβολές έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση του Eurogroup, ζήτησε να υπάρξει λύση στο θέμα των «κόκκινων δανείων» και να λυθεί το ζήτημα με την αποχή των συμβολαιογράφων, που εμποδίζει τη διενέργεια πλειστηριασμών. Το πρόβλημα με τις συνεχείς αναβολές των πλειστηριασμών, που εμποδίζονται από συλλογικότητες, αλλά και η αποχή των συμβολαιογράφων, οδηγούν σε απώλεια των στόχων για τη διεξαγωγή τουλάχιστον 5.000 πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εξέδωσε μία αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και για υπονόμευση των αρχών της τραπεζικής πίστης. Σύμφωνα με την ΕΕΤ:

«Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχει προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες. Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα».