Η ΙΚΕΑ κατηγορείται για φοροδιαφυγή 1,1 δισ. δολαρίων

Η ΙΚΕΑ κατηγορείται για φοροδιαφυγή 1,1 δισ. δολαρίων

Ποιες χώρες έχουν ζημιωθεί από την αλυσίδα επίπλων.

Το Κόμμα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγορεί την IKEA για φοροαποφυγή μεγάλης κλίμακας. Μάλιστα, στην έκθεσή του που δημοσιεύηκε το Σάββατο, δηλώνει ότι η αλυσίδα επίπλων μετατόπισε χρήματα από τα καταστήματά της σε όλην την Ευρώπη μέσω μιας θυγατρικής στην Ολλανδία. Από εκεί αυτά κατέληξαν ως αφορολόγητα στο Λίχνεσταϊν και το Λουξεμβρούργο.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της δήλωσε ότι θα μελετήσει την εν λόγω έρευνα, ενώ η IKEA τόνισε ότι «πληρώνει τους φόρους ανάλογα με τον κάθε νόμο της κάθε χώρας».

Η έρευνα αναφέρει ότι μόνο για το 2014, η εταιρεία επίπλων φοροδιέφυγε κατά 39 εκατ. δολάρια στη Γερμανία, άλλα 26 εκατ. δολάρια στη Γαλλία και 13 εκατ. δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ χώρες όπως η Σουηδία, η Ισπανία και το Βέλγιο έχασαν περίπου 8,5 με 11,2 εκατ. δολάρια σε φόρους.

Η μετατόπιση του κέρδους είναι ένα συχνό φαινόμενο απο πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Έχοντας δημιουργήσει έδρα σε χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι εταιρείες καταφέρνουν από εκεί να διοχετεύουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά τους κέρδη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να πατάξει αυτού του είδους της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων, με στόχο να κλείσει τα νομικά κενά που επιτρέπουν στις εταιρείες να ελαχιτοποιήσουν τους φόρους τους.

Σύμφωνα με μια νέα νομοθεσία, οι χώρες θα χρεώνουν εταιρικούς φόρους ακόμη και εάν οι εταιρείες μεταφέρουν τα κέρδη τους αλλού.