Οι πολιτικές διαφορές που δύσκολα γεφυρώνονται και ο ρόλος Τσίπρα

Οι πολιτικές διαφορές που δύσκολα γεφυρώνονται και ο ρόλος Τσίπρα

Το Brussels Group ξεκινά και πάλι, αλλά οι μεγάλες αποκλίσεις παραμένουν– Τα σημεία «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση.

Το Brussels Group μπορεί να ξεκινά και πάλι από αύριο, όμως ο πήχης των προσδοκιών παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, καθώς οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας-Εταίρων δεν δείχνουν να γεφυρώνονται. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε τα αγκάθια σε εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, ως πολιτικές και όχι τεχνικές διαφορές.

Η διάσταση απόψεων, λοιπόν, είναι ουσιώδης και δεν αφορά σε τεχνικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να διευθετηθούν με αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Γιατί, τι είδους συμβιβασμός μπορεί να γίνει όταν η άποψη των δανειστών για τα εργασιακά είναι ότι η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η περαιτέρω ευελιξία και οι χαμηλότεροι μισθοί για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία είναι ο τρόπος για να αυξηθεί η απασχόληση;

Για την κυβέρνηση, όλα αυτά τα ζητήματα δεν απλώς «κόκκινες γραμμές», είναι «κόκκινο πανί» και η ακύρωσή των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης είναι βασική προεκλογική εξαγγελία.

Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που οδηγεί σε μειώσεις έως και 90% των επικουρικών συντάξεων, αλλά και για την επιμονή των εταίρων σε μειώσεις και στις κύριες συντάξεις.

Τα ζητήματα του ΦΠΑ, αν και από το υπουργείο Οικονομικών αφήνεται να εννοηθεί ότι μπορεί να συζητηθούν, κυρίως στο θέμα της αύξησης των συντελεστών σε κάποια νησιά, ωστόσο, προσκρούουν στην άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου.

Όσο για τις ιδιωτικοποιήσεις; Οι εταίροι ζητούν άμεση πώληση και τα έσοδα να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του χρέους την ώρα που η κυβέρνηση κινείται στον αστερισμό των ΣΔΙΤ και δέχεται μόνο να κατευθυνθούν τα έσοδα στη στήριξη του ασφαλιστικού.

Ωστόσο, οι δανειστές δεν δέχονται να πηγαίνουν τα χρήματα σε μια «μαύρη τρύπα», όπως υποστηρίζουν, χωρίς να μεταρρυθμιστεί πρώτα το ασφαλιστικό.

Οι διαφορές αυτές είναι θεμελιώδεις και αφορούν στην ουσία πολιτικών.

Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για τεχνική θεώρηση των κλιμακίων, που μπορεί να αλλάξει με παρέμβαση των πολιτικών τους προϊσταμένων. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να διαχειριστεί πλέον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς όπως δείχνει, όσες συνεδριάσεις του Brussels Group και να γίνουν, οι ελεγκτές θα επιμένουν στην ίδια τεχνοκρατική θεώρηση.