Οι πραγματικοί λόγοι που η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν έφυγε από την Αθήνα

Οι πραγματικοί λόγοι που η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν έφυγε από την Αθήνα
H εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, Ντέλια Βελκουλέσκου, παρευρίσκεται στο συνέδριο του Economist "20th Roundtable with the Government of Greece" με θέμα "Europe: Shaken and Stirred? Greece: A Skillful Acrobat?" στο ξενοδοχείο Grand Resort στο Λαγονήσι, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τι ζητά το ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα και ποια θέση αναμένεται να πάρει για δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις και εργασιακά.

Η ολιγοήμερη παραμονή της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα, μπορεί τυπικά να αιτιολογείται λόγω της επικείμενης έκθεσης του Ταμείου για το άρθρο 4, ωστόσο, οι συζητήσεις έχουν τη μορφή μιας ιδιότυπης διαβούλευσης και για το επίμαχο ζήτημα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ επιμένει στην πιστή τήρηση των στόχων, τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό σκέλος και επιμένει στη λήψη προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, ώστε να μην απαιτηθεί η ενεργοποίηση του περιβόητου δημοσιονομικού κόφτη.

Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου εκτιμούν ότι ο στόχος των εσόδων δεν θα επιτευχθεί τελικά, ανεξάρτητα από την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Για το λόγο αυτό, δεν θα συναινέσουν σε νέο δάνειο εάν δεν πειστούν ότι υπάρχει αντιστροφή στην τάση των εσόδων, σε συνδυασμό, πάντα με τις αποφάσεις για το χρέος, το οποίο θα χαρακτηρίζουν «μη βιώσιμο» μέχρι την ανακοίνωση συγκεκριμένων και πειστικών μέτρων.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και το μπρα-ντε-φερ στα διαρθρωτικά μέτρα, με πρώτα τα εργασιακά.

Ήδη, η κ. Βελκουλέσκου έχει προγραμματίσει ραντεβού με τους κοινωνικούς εταίρους ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά στη δεύτερη αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να διαρρέει από τώρα ότι το ΔΝΤ ζητεί νέες περικοπές και κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση υποστηρίζουν ότι το Ταμείο δεν έχει θέσει ζήτημα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, παραδέχονται ότι βάζει πολύ ψηλά στην ατζέντα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ μείζον θεωρεί και το ζήτημα των αλλαγών στον απεργιακό και τον συνδικαλιστικό νόμο.