Η πρόταση Μυτιληναίου που αλλάζει τα δεδομένα στην ενέργεια

Η πρόταση Μυτιληναίου που αλλάζει τα δεδομένα στην ενέργεια
Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αφορά στη ΔΕΗ και τη μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Την αναβάθμιση της παλαιάς μονάδας της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας προτείνει η Μυτιληναίος, με αντάλλαγμα την τροφοδοσία με ρεύμα της Αλουμίνιον μέσα από μακροχρόνιο διμερές συμβόλαιο.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, τον υπ.Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τη διευθύνουσα σύμβουλο του υπερ- Ταμείου Ρ. Αικατερινάρη, η Μυτιληναίος προτείνει να καταβάλει 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμύνταιου, και ταυτόχρονα την υπογραφή σύμβασης πώλησης ρεύματος με διάρκεια έως το 2030, για ποσότητα 300 έως 400 μεγαβάτ.

Ακόμη η πρόταση της Μυτιληναίος αφήνει ανοιχτή την προοπτική συμμετοχής και άλλων βιομηχανιών στο εγχείρημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο συντελεστής χρησιμοποίησης της μονάδας, που όπως αναφέρει η πρόταση θα είναι 90%, προφανώς και θα αυξηθεί.

Τι προβλέπει αναλυτικά η πρόταση:
– Η Μυτιληναίος θα καταβάλει 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμύνταιου

– Θα υπογραφεί σύμβαση πώλησης ρεύματος με διάρκεια μέχρι το 2030 για 300 έως 400 μεγαβάτ και συντελεστή χρησιμοποίησης 90%. Εδώ μάλιστα η πρόταση της Μυτιληναίος αφήνει ανοιχτή την προοπτική συμμετοχής και άλλων βιομηχανιών και ανάλογα με τη θετική απόφαση ή όχι θα αυξηθεί και ο συντελεστής χρησιμοποίησης.

Πρακτικά μια τέτοια σύμβαση μπορεί να διασφαλίσει την ανταγωνιστική προμήθεια ρεύματος για τη μεταλλουργία και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας

– Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθούν οι όροι της σύμβασης στο πλαίσιο των νόμων και των κανόνων της αγοράς

– Η σύμβαση μπορεί να αξιοποιηθεί και για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων, δηλαδή να αφαιρεθεί το μερίδιο της Υψηλής Τάσης (έως και 20%) από τους υποχρεωτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδιών της ΔΕΗ στη λιανική αγορά

– Κατασκευή των έργων αναβάθμισης άμεσα χωρίς καθυστερήσεις από τη Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ)

Το βασικό κέρδος για τη βιομηχανία που προκύπτει είναι μακροχρόνια διμερή συμβόλαια που εξασφαλίζουν αναπτυξιακή προοπτική.

Στην ουσία η πρόταση δίνει λύσεις τόσο στη ΔΕΗ που αναζητούσε τα απαραίτητα κεφάλαια για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου του Αμυνταίου, το οποίο διαφορετικά θα οδηγηθεί σε απόσυρση- έχει υποβληθεί αίτημα στις Βρυξέλλες για παράταση της διάρκειας ζωής του- όσο και στη Μυτιληναίος καθώς εξασφαλίζει στην βιομηχανία Αλουμίνιον, προμήθεια ρεύματος σε ανταγωνιστικό κόστος.