Οι προτεραιότητες που πρέπει να θέτει κάθε ηγέτης

Οι προτεραιότητες που πρέπει να θέτει κάθε ηγέτης
digitalized, pixels, reflection, young man, abstract reflection

Όταν παρέχουμε συμβουλές σε γυναίκες που φιλοδοξούν να αναδειχθούν σε υψηλόβαθμα εταιρικά στελέχη, αναφερόμαστε συχνά στα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη.

της Κάθι Μπλουμγκάρντεν*

Τι είναι, πραγματικά, αυτό που ανοίγει το δρόμο για τις κορυφαίες θέσεις;

Δείτε πού βρίσκεται σήμερα ο κόσμος των επιχειρήσεων. Πολλοί κλάδοι βιώνουν θεμελιώδεις μεταβολές οι οποίες τροφοδοτούνται κυρίως από την τεχνολογία. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η κβαντική υπολογιστική και άλλες εξελίξεις ορίζουν εκ νέου το πώς δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά αλλά και το πώς αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας.

Ιδού τρεις προτεραιότητες που πρέπει να ορίσετε ως ηγέτης ώστε να επιτύχετε σε μια εποχή αβεβαιότητας, όπως η σημερινή:

Σκεφθείτε σαν εταιρεία τεχνολογίας

Οι τεχνολογικές εταιρείες ξέρουν πώς να εκμεταλλευτούν την καινοτομία για να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να καλύψουν τις καταναλωτικές ανάγκες αποτελεσματικότερα, σε πραγματικό χρόνο.

Οι ηγέτες του αύριο πρέπει να χτίσουν μια κουλτούρα που να είναι ανοιχτή προς την υιοθέτηση νέων δυνατοτήτων και εργαλείων. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να εμπνέουν την ευέλικτη σκέψη και να προάγουν μια κουλτούρα που να παραπέμπει σε startup.

Προετοιμάστε την εταιρεία για ταχεία μεταβολή

Οι ηγέτες πρέπει να εξηγούν ότι η αλλαγή είναι ένα ταξίδι, και όχι κατ’ ανάγκη ένα ορισμένο πρότζεκτ με αρχή και τέλος. Για να επιτύχετε στο έργο σας, πρέπει να στρέψετε όλη τη νοοτροπία της επιχείρησής σας προς την εξέλιξη και την προσαρμογή. Βεβαιωθείτε ότι οι ομάδες σας είναι ανοιχτές σε νέες ιδέες και έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν πότε ένα πρόγραμμα που τέθηκε σε ισχύ στο παρελθόν παύει να είναι αποτελεσματικό και απαιτεί αλλαγή.

Εντοπίστε τη διαφοροποιημένη στρατηγική σας

Τέλος, προσδιορίστε τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει. Ενθαρρύνετε, με άλλα λόγια, τις ομάδες σας να αναζητούν συνεχώς μια διαφοροποιημένη στρατηγική.

Στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν περιλαμβάνονται και τα εξής: Τι είναι αυτό που κάνετε καλά και σας ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές σας; Πώς μπορούν οι πελάτες σας να αντλήσουν περισσότερη αξία μέσα απ’ αυτό που εσείς κάνετε γι’ αυτούς; Πώς μπορείτε να καλύψετε τα υπάρχοντα κενά; Και πώς μπορείτε να ανακαλύψετε εκ νέου τον εαυτό σας ώστε να ανταποκριθείτε στις μελλοντικές προκλήσεις;

* CEO της Ruder Finn.