Οι πρωτεύουσες που βάζουν «φρένο» στην ανάπτυξη των χωρών τους

Οι πρωτεύουσες που βάζουν «φρένο» στην ανάπτυξη των χωρών τους

Πώς θα ήταν η οικονομία της Βρετανίας χωρίς το Λονδίνο και της Γερμανίας χωρίς το Βερολίνο.

Νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας έδειξε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να έχει λίγο πιο αυξημένο εθνικό εισόδημα, 0,3% περισσότερο για να είμαστε ακριβής, εάν δεν είχε το Βερολίνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το Βερολίνο παράγει λιγότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την υπόλοιπη οικονομία, παρά την έντονη τεχνολογική του παραγωγή.

«Το Βερολίνο αποτέλεσε μια έκπληξη για εμάς, ωστόσο δεν επηρεάζει πολύ την οικονομία της χώρας», σημείωσε ο Henry Goecke, ένας από τους ερευνητές του Ινστιτούτου.

Το Βερολίνο όμως δεν είναι η μόνη πρωτεύουσα που υστερεί. Με βάση την έρευνα του Ινστιτούτου, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Καναδά, θα ήταν 0,2% υψηλότερο εάν δεν “υπήρχε” η Οττάβα και αυτό προκύπτει λόγω της οικονομικής δύναμης που προσφέρει η παραγωγή πετρελαίου της Αλμπέρτα, η οποία φιλοξενεί το 11% των ανθρώπων και παράγει το 17% του συνόλου του ΑΕΠ.

Συνεπώς εάν το Βερολίνο και η Οττάβα αποτελούν «φρένο» για τις οικονομίες τους, το Παρίσι και το Λονδίνο θεωρούνται «κινητήρες».

Πιο συγκεκριμένα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Γαλλίας θα μπορούσε να ήταν 17% χαμηλότερο εάν δεν “υπήρχε” το Παρίσι και αντίστοιχα 13% θα ήταν χαμηλότερο το ΑΕΠ στη Βρετανία, εάν δεν υπήρχε το Λονδίνο. Ωστόσο, αυτή η θετική συμβολή σήμερα απειλείται.

Το Brexit αναμένεται να έχει συνέπειες στην οικονομία της χώρας και το ερώτημα πλέον είναι εάν η πόλη θα καταφέρει να παραμείνει συνδεδεμένη με τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ όπως είναι σήμερα.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα ήταν τόσο ανθηρή εάν δεν υπήρχε η Ουάσινγκτον, αν όμως κάτι τέτοιο ίσχυε, η πτώση του ΑΕΠ δεν θα ήταν και τόσο δραματική (μόλις 1%).

Πηγή: CNN Money