Η πρώτη χρήση της τεχνολογίας του blockchain είναι γεγονός

Η πρώτη χρήση της τεχνολογίας του blockchain είναι γεγονός

Έγινε από την HSBC και αφορά τη... σόγια.

Η HSBC δήλωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη συναλλαγή χρηματοδότησης εμπορίου παγκοσμίως χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.

Ιδού τι συνέβη: η HSBC εξέδωσε πιστωτική επιστολή για την αμερικανική εταιρεία τροφίμων και γεωργίας Cargill προς την ολλανδική τράπεζα ING. Η συναλλαγή χρηματοδότησης εμπορίου αφορούσε την αποστολή σόγιας από την Αργεντινή στη Μαλαισία.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain, η επιστολή αυτή αποθηκεύεται σε ένα ανοιχτό, κατανεμημένο ledger όπου κάθε συναλλαγή είναι ορατή σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο σύστημα.

Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για μια μακρά αλυσίδα επικοινωνίας (τόσο ψηφιακής όσο και σε χαρτί) μεταξύ των δύο μερών. Η HSBC και η ING δήλωσαν ότι η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε εντός 24 ωρών, ενώ συνήθως απαιτούνται από 5 έως 10 ημέρες για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συναλλαγή μέσω των παραδοσιακών μεθόδων.

Η HSBC χρησιμοποίησε την πλατφόρμα “Corda”, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία blockchain R3. Η startup συνεργάζεται με μια κοινοπραξία περισσότερων από 200 τραπεζών, οίκων εκκαθάρισης, ανταλλακτηρίων και παρόχων υποδομών αγοράς για την ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών της τεχνολογίας κατανεμημένου ledger.

Και η HSBC δεν είναι η μόνη που διερευνά τις πιθανές χρήσης αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας.

Τον περασμένο μήνα, η Santander εγκαινίασε μια υπηρεσία ξένου συναλλάγματος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία κατανεμημένου ledger για την πραγματοποίηση μεταφορών χρημάτων σε όλο τον κόσμο, αυθημερόν.

Επίσης, η J.P. Morgan υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για να κατοχυρώσει μια πατέντα που διευκολύνει τις πληρωμές μεταξύ τραπεζών με τη χρήση του blockchain.