Η πρώτη τουριστική επένδυση της Grivalia Properties στα ξενοδοχειακά

Η πρώτη τουριστική επένδυση της Grivalia Properties στα ξενοδοχειακά

Η Grivalia Hospitality S.A. εξαγόρασε το 60% του «Pearl Island Project» στον Παναμά.

Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε ότι ο ξενοδοχειακός της βραχίονας, με την επωνυμία «Grivalia Hospitality S.A.», προέβη στην πρώτη του επένδυση, που αφορά την εξαγορά του 60% του «Pearl Island Project» στον Παναμά από την εταιρεία «Dolphin Capital Investors Limited» («DCI»).

Το τίμημα ανέρχεται στα 27 εκατ. ευρώ σε μετρητά, εκ των οποίων 1 εκατ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στη DCI ως προκαταβολή, 24 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ τα εναπομείναντα 2 εκατ. ευρώ θα διατηρηθούν σε λογαριασμό μεσεγγύησης («escrow account») για περίοδο 12 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την κάλυψη οποιασδήποτε πιθανής παραβίασης των εγγυήσεων ή έκτακτου χρέους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,«η Grivalia Hospitality S.A. θα αποκτήσει το σύνολο των εταιρειών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο έργο και που σήμερα ανήκουν στη DCI και τις θυγατρικές της. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς εξαρτάται από μία σειρά προαπαιτούμενων ενεργειών από την πλευρά του πωλητή, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017.

Η νήσος Pedro Gonzalez (Pearl Island) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά 13.230 στρέμματα στο εξαιρετικής ομορφιάς Αρχιπέλαγος Las Perlas του Παναμά. Με θαλάσσιο μέτωπο μεγαλύτερο από 30 χιλιόμετρα και πέντε πανέμορφες παραλίες, σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ένα μοναδικής ποιότητας τουριστικό και φιλικό προς το περιβάλλον προορισμό στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής με τουλάχιστον τρία πολυτελή θέρετρα και έναν μεγάλο αριθμό βιλών και οικιστικών μονάδων».

Περαιτέρω αναπτύξεις θα περιλαμβάνουν ένα μικρό εμπορικό χωριό, μία μικρή και μία μεγάλη μαρίνα ελλιμενισμού, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις, που θα βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία χρήσης και ζωής των επισκεπτών. Η συνολική ανάπτυξη μπορεί να ανέλθει σε 500.000 τ.μ., ενώ σχεδόν όλα τα βασικά έργα υποδομών είναι ήδη κατασκευασμένα και συμπεριλαμβάνουν:

1. Έναν μεγάλο αεροδιάδρομο

2. Άνω από 18 χλμ οδικού δικτύου

3. Ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, πυλώνες και καλωδιώσεις

4. Πύργο τηλεπικοινωνιών

5. Τεχνητή δεξαμενή συγκέντρωσης ύδατος

6. Μονάδα επεξεργασίας υδάτων

7. Μονάδα συλλογής και αποκατάστασης αποβλήτων

8. Μαρίνα 30 θέσεων ελλιμενισμού

Ένα μικρό μέρος της ανάπτυξης έχει ήδη παραδοθεί επιτυχώς από τον τοπικό εταίρο, συμπεριλαμβανομένου ενός παραθαλάσσιου κέντρου εστίασης και διασκέδασης, συγκροτημάτων κατοικιών και άνω από 30 βιλών, που έχουν πωληθεί σε επιφανείς οικογένειες του Παναμά. Υφίσταται ήδη συμφωνία με τον όμιλο Marriott για την ανάπτυξη ενός Ritz-Carlton Reserve, καθώς και βιλών σε μία από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες τοποθεσίες του νησιού. Το συνολικό κόστος ανάπτυξης θα είναι της τάξης των 66,5 εκατ. ευρώ με τραπεζική χρηματοδότηση 50%, η οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Ο Γεώργιος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Grivalia, δήλωσε: «Το Pearl island προσέλκυσε το ενδιαφέρον μας για διάφορους λόγους:

α) Είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ιδιωτικά νησιά σε όλο τον κόσμο, ένας προορισμός απαράμιλλης ομορφιάς, που προσφέρει ένα εξαιρετικό μείγμα της αειφόρου ανάπτυξης και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος

β) Η διοικητική ομάδα της DCI έχει αφιερώσει οκτώ χρόνια για το σχεδιασμό, τις αδειοδοτήσεις, τη δημιουργία του masterplan και τις προετοιμασίες των έργων, προκειμένου να επιτευχθεί η σημερινή ωριμότητα της ανάπτυξης και των υποδομών της, που κάνουν το Pearl island να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ιδιωτικά νησιά

γ) Ο Παναμάς είναι μία επενδυτικά φιλόξενη χώρα, ενώ βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία στην Κεντρική Αμερική με εύκολη προσβασιμότητα από Βορρά και Νότο

δ) Ο τοπικός εταίρος μας Guillermo Malo de Eleta-διευθύνων σύμβουλος της Grupo Eleta, είναι ο καλύτερος συνεργάτης που θα μπορούσαμε να έχουμε, λόγω παρόμοιας με τη δική μας νοοτροπία, εστιασμένη προς τη δημιουργία αξίας προς τους μετόχους, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Ο όμιλος Eleta διατηρεί σημαντικό ποσοστό στο έργο και, ως εκ τούτου, είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι για τη δημιουργία αξίας σε όλο του το φάσμα

ε) Τέλος, το τίμημα είναι σωστό. Καθότι επενδύουμε στη δημιουργία αξίας, αναζητάμε πάντα τη σωστή τιμή, όταν καταλήγουμε σε συμφωνία για μία επένδυση. Το συμφωνηθέν τίμημα αντιπροσωπεύει μία μεγάλη έκπτωση ως προς την τρέχουσα αξία και αισθανόμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σημαντικές αποδόσεις για τους μετόχους μας. Αισθανόμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον ξενοδοχειακό μας βραχίονα και προσβλέπουμε στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας με αντίστοιχες επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Grivalia Hospitality S.A., με έδρα στο Λουξεμβούργο, αποτελεί μία μοναδική πλατφόρμα τουριστικών/ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξιοποιώντας τους ανθρώπους και την εμπειρία του Ομίλου της Grivalia, προκειμένου να επενδύει σε υψηλής ποιότητας τουριστικά ακίνητα. Η εταιρική στρατηγική της βασίζεται στη διαφάνεια, την ευελιξία και την ποικιλομορφία, επενδύοντας σε ένα πολλά υποσχόμενο τομέα της οικονομίας, με απώτερο στόχο τη μεσομακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας».