Οι προβλέψεις του Fortune για το 2017

Οι προβλέψεις του Fortune για το 2017

Οι καλά τεκμηριωμένες προβλέψεις της ομάδας του Fortune για τα πρόσωπα, τα προϊόντα, και τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2017.

Όπως κάθε χρόνo, το Fortune, προχωρά σε προβλέψεις και εκτιμήσεις για το τι θα φέρει το 2017 στους βασικότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως για παράδειγμα στην τεχνολογία και πως θα διαμορφωθεί το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

Ανάπτυξη στην online παραγγελία και παράδοση τροφίμων, εικονική πραγματικότητα, iPhone8, αυτο-οδηγούμενο όχημα από την Tesla, Brexit, Αλέν Ζιπέ για πρόεδρος και συμφωνία για το Κυπριακό έρχονται εντός του 2017, σύμφωνα με όσα διαβάζει στην «γυάλινη σφαίρα» το Fortune.

Τεχνολογία – Μέλλον

– Η Amazon και το Facebook έχουν στραφεί στην online παραγγελία και παράδοση τροφίμων, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό. Αλλά το GrubHub θα παραμείνει ηγέτης του κλάδου. Οι ενεργοί συνολικοί χρήστες του αυξήθηκαν 19% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, στα 7,7 εκατομμύρια άτομα, και ένας ασυνήθιστα υψηλός όγκος καλών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνει ότι προβλέπεται να έχει ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη.

– Τον Οκτώβριο μια σειρά από κορυφαίες ιστοσελίδες – το Twitter, η Amazon, το Spotify, και άλλες – τέθηκαν εκτός λειτουργίας, όταν ένα εκτεταμένο botnet επιτέθηκε σε μια εταιρεία που χρησιμεύει ως τηλεφωνικό κέντρο στο Διαδίκτυο. Ένας στρατός από συσκευές «του Διαδικτύου των πραγμάτων» επιτέθηκαν στο κέντρο αυτό θέτοντάς το εκτός λειτουργίας. Το Fortune τείνει να συμφωνήσει με τον Τζερεμάια Γκρόσμαν της εταιρείας ασφαλείας SentinelOne, ο οποίος δήλωσε μετά το πρόσφατα περιστατικό ότι «θα μπορούσε εύκολα να είναι απλώς μια πρώτη προειδοποίηση».

– Οι εταιρείες ψυχαγωγίας επενδύουν σημαντικά ποσά στην εικονική πραγματικότητα, στοιχηματίζοντας ότι θα γίνει η νέα καινούργια μόδα. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: οι καταναλωτές δεν συμφωνούν. Βέβαια, υπάρχουν ενδείξεις ανάπτυξης της αγοράς. Μια έρευνα της Deloitte αναμένει ότι το 2016 θα είναι το πρώτο έτος του κλάδου με πωλήσεις ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αλλά είναι πιθανό αυτό να σταματήσει το 2017, εκτός αν οι προγραμματιστές λογισμικού μπορέσουν να βρουν έναν πραγματικό λόγο ύπαρξης της τεχνολογίας και σύντομα.

– Οι φήμες διαρρέουν για το iPhone 8, που θα κυκλοφορήσει το 2017. Το νέο μοντέλο αναμένεται να περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές, όπως οθόνη OLED υπερ-υψηλής ανάλυσης, που θα εκτείνεται από άκρη σε άκρη στη συσκευή και ένα κουμπί βασικού μενού που θα μετατρέπεται σε εικονικό κουμπί στην οθόνη. Άλλα φημολογούμενα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης. Μετά το σχετικά απογοητευτικό iPhone 7, η επόμενη έκδοση θα πρέπει να είναι πιο ριζοσπαστική.

– Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο βιομήχανο Έλον Μασκ, θα κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο το 2017 που θα κινείται δίχως ανθρώπινη παρέμβαση σε όλες τις ΗΠΑ, από την Καλιφόρνια μέχρι Νέα Υόρκη. Παρότι το ταξίδι μπορεί να βρεθεί στα πρωτοσέλιδα, θα είναι μόνο μια δοκιμή και μέσα θα υπάρχουν μηχανικοί της Tesla έτοιμοι να παρέμβουν

Κόσμος

– Όταν ο Πρόεδρος Ζι Γινγκπίν ζητούσε πέρυσι αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 6,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Κίνα έδειχνε ότι θα στηρίξει την ανάπτυξη με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί. Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το εκπληκτικό 28% μέσα στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εταιρεία Emerging Advisors Group. Το αποτέλεσμα: Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν, οι καταναλωτές ξοδεύουν και η αύξηση του ΑΕΠ βρίσκεται εντός στόχων (αν και η πραγματική ανάπτυξη θα είναι τουλάχιστον μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα κάτω από τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης).

– Ο βετεράνος συντηρητικός πολιτικός Αλέν Ζιπέ θα εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας τον Μάιο, νικώντας το Νικολά Σαρκοζί για το χρίσμα του κεντροδεξιού κόμματος UMP, και την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν ΛεΠέν στις εκλογές. Πρόβλεψη bonus: Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί, παρά την αύξηση των ποσοστών των περιθωριακών κομμάτων.

– Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50, ξεκινώντας επίσημα την ακανθώδη διαδικασία γνωστή ως Brexit και προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες για την οικονομία (διώχνοντας τους επενδυτές). Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός θα υπερνικήσει την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, οδηγώντας το ευρώ υψηλότερα.

– Θα υπάρξει στροφή της προσοχής των μέσων ενημέρωσης προς τις διαφορές της Κίνας με τους γείτονές της στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα. Αλλά είναι απίθανο να υπάρξουν πραγματικά αποσταθεροποιητικές ενέργειες, διότι οι μεταρρυθμίσεις στην Κίνα επιτάσσουν αποφυγή προβλημάτων και γιατί οι γείτονές της γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν στην Ουάσιγκτον για βοήθεια, αν υπάρξει σύγκρουση. Επιπλέον, παρότι η ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία στραβοπάτησε πριν από λίγες εβδομάδες, θα ολοκληρωθεί, γιατί και οι δύο πλευρές τη θέλουν. Τέλος, παρά την πολιτική δυσλειτουργία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, μπορούμε να αναμένουμε μια συμφωνία για την επανένωση της διχοτομημένης Κύπρου. Και στις τρεις περιπτώσεις, ο πραγματισμός θα υπερισχύσει.