Η ψηφιακή ευκαιρία του τουρισμού

Η ψηφιακή ευκαιρία του τουρισμού

Πώς µε την ψηφιακή µετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων µπορεί να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά µε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο τουρισμός θεωρείται, και όχι αδίκως, ως µια από τις ισχυρότερες ελληνικές βιοµηχανίες και ένας µοχλός ανάπτυξης σε µια «διψασµένη» για επενδύσεις οικονοµία. Πώς, όµως, θα φαινόταν σε κάποιον µη µυηµένο µε την εξέλιξη του ψηφιακού τουρισµού ότι ένας από τους καλύτερους προορισµούς στον κόσµο βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά την ψηφιακή µετεξέλιξη των επιχειρήσεών της; «Σε παγκόσµια κλίµακα, ο ταξιδιωτικός κλάδος ανθίζει σηµαντικά, µε 37% των συνολικών πωλήσεων να πραγµατοποιούνται διαδικτυακά» τονίζει η country marketing manager της Google στην Ελλάδα, Μαρία Φουντά. «Ωστόσο, οι ελληνικές µικροµεσαίες επιχειρήσεις δεν ακολουθούν αυτή την τάση, καθώς µόνο 8% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων χρησιµοποιούν το Διαδίκτυο για να δέχονται κρατήσεις µέσω της ιστοσελίδας τους».

Η Google αποφάσισε να συµβάλει στη βελτίωση της ψηφιακής εικόνας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων µέσω του προγράµµατος Grow Greek Tourism Online. Η τεχνογνωσία του τεχνολογικού κολοσσού µπήκε σε τροχιά ελληνική, ταξιδεύοντας επί τρία συναπτά έτη σε όλη τη χώρα µε στόχο να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες των επαγγελµατιών του τουρισµού. Οι Online Advisors, ειδικοί σύµβουλοι της Google, παρείχαν σε επαγγελµατίες δωρεάν οµαδικά σεµινάρια και προσωπικές συναντήσεις ώστε να τους βοηθήσουν να ενισχύσουν τη διαδικτυακή παρουσία της επιχείρησής τους. 

Μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι οι νέες τεχνολογίες αποτελούν προνοµιακό χώρο για τους νέους, όµως, όπως τονίζει η Μαρία Φουντά, ποτέ δεν είναι αργά για κανέναν επαγγελµατία να µπει στον ψηφιακό κόσµο και να ενισχύσει τα έσοδα και τον αριθµό των πελατών του. Μέσω του προγράµµατος της Google, το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη και φέτος τις δράσεις του, διοργανώνονται τρίωρα σεµινάρια ψηφιακών δεξιοτήτων σε εκπαιδευτικά ιδρύµατα σε όλη τη χώρα, ενώ το µάθηµα «Digital Marketing στον Τουρισµό» από το Grow Greek Tourism Online εντάχθηκε στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα ΜSc στη Διοικητική Επιστήµη και Τεχνολογία του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Επιπλέον, στο µικροσκόπιο µπαίνουν και φέτος οι επαφές µε τοπικές αρχές. Η Google βρίσκεται ήδη σε συνεργασία µε το Δήµο Θήρας και την πρωτοβουλία «Σαντορίνη Προορισµός όλο το Χρόνο», ενώ περισσότερες από 200 τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού αξιοποίησαν µέχρι στιγµής την ευκαιρία να ενηµερωθούν από τους ειδικούς συµβούλους και μέσω της υπηρεσίας Google my Business καταχώρισαν χωρίς κόστος τις επιχειρήσεις τους στους χάρτες και στην αναζήτηση της Google και δηµιούργησαν µέσω της πλατφόρµας Google Street View µια απεικόνιση 360 µοιρών µε όλα τα σηµεία της επιχείρησής τους.

Κάνοντας ένα µικρό απολογισµό, η country marketing manager της Google Ελλάδας τονίζει ότι από το 2014 οι άνθρωποι της εταιρείας ήρθαν σε επαφή µε δεκάδες χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις σε πάνω από 80 περιοχές της Ελλάδας, ενώ το 2016 και το 2017 παρακολούθησαν τα σεµινάρια του Grow Greek Tourism Online 8.000 φοιτητές σε 34 εκπαιδευτικά ιδρύµατα τα οποία δραστηριοποιούνται στους τοµείς του τουρισµού, της επιχειρηµατικότητας, του µάρκετινγκ, των οικονοµικών επιστηµών.

Πώς, όµως, µπορεί να αξιολογηθεί στην πράξη η συµβολή της ψηφιακής µετεξέλιξης των τουριστικών επιχειρήσεων µέσω της αξιοποίησης των εργαλείων που προσφέρει το Διαδίκτυο; Η Μαρία Φουντά απαντά πως παλαιότερη έρευνα του Oxford Economics έχει υπογραµµίσει την ευκαιρία της Ελλάδας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% και δηµιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, αν ληφθούν µέτρα για την αύξηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων και ενισχυθεί το διαδικτυακό περιεχόµενο από την πλευρά των επιχειρήσεων. Άλλωστε, καταλήγει, «οι λόγοι που ο κόσµος ταξιδεύει δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα µέσα στα χρόνια, αλλά οι τρόποι µε τους οποίους ταξιδεύει έχουν µεταµορφωθεί. Όταν ψάχνουν για µια επιχείρηση, οι καταναλωτές σε ποσοστό 44% καταφεύγουν στις υπηρεσίες χαρτών, ενώ 41% των αναζητήσεων αυτών οδηγούν σε µια επίσκεψη στο φυσικό χώρο του καταστήµατος. Για αυτό και είναι σηµαντικό οι Έλληνες επιχειρηµατίες στον τουριστικό τοµέα να έχουν στο µυαλό τους ότι οι εν δυνάµει πελάτες/επισκέπτες τους δεν είναι απλά συνδεδεµένοι στο Διαδίκτυο, αλλά το χρησιµοποιούν καθηµερινά για κάθε δραστηριότητά τους».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune ιουνίου που κυκλοφορεί

Πηγή: DisruptGreece