Η ρομποτική «μάχη» Ευρώπης – Κίνας για τα… μάτια της KUKA

Η ρομποτική «μάχη» Ευρώπης – Κίνας για τα… μάτια της KUKA

Η γερμανική εταιρεία που βρέθηκε στο στόχαστρο Κινέζων επενδυτών αναδεικνύει μια ακόμη κόντρα με φόντο τον προστατευτισμό.

Υπάρχει μια γερμανική εταιρεία, η KUKA, που εδώ και χρόνια έχει εξειδικευτεί στην παραγωγή και στην έρευνα για κατασκευή ρομπότ κατά παραγγελία.

Τα ρομπότ πωλούνται αφού πρώτα προσαρμοστούν στις ειδικές ανάγκες των Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών σε όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα ρομπότ για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους.

Με εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκεται τεχνολογικά στην κορυφή της ψηφιακής εποχής των ρομπότ με την βοήθεια της αναμενόμενης εξέλιξης του Internet of Things, μεταφοράς Big Data και της Τεχνητής Νοημοσύνης, και του μελλοντικού συνδυασμού τους. Η σημαντική διαφορά από την τρέχουσα λειτουργία των ρομπότ στην κλασσική τους μορφή, είναι το γεγονός ότι με τις εξελίξεις της ψηφιοποίησης τοποθετείται στην καρδιά το σχεδίου «Βιομηχανία 4.0» και του «έξυπνου εργοστασίου» (smart industry).

Ένα συγκλονιστικό βήμα. Γιατί θα συνδέσει την ρομποτική παραγωγή με τον «virtual-εικονικό κόσμο» σε πραγματικό χρόνο. Που σημαίνει ότι οποιοδήποτε εξάρτημα χρειαστούν τα ρομπότ θα το εντοπίζουν και θα ειδοποιούν σε χρόνο μηδέν τις αποκεντρωμένες αποθήκες και αυτόματα θα το αποστέλλουν στην εγκατάσταση που το χρειάζεται. Δεδομένου δε ότι τα ρομπότ αυξάνονται όχι μόνο σε αριθμό αλλά και σε όλο και περισσότερες εφαρμογές, όποιος κατακτήσει αυτή την τεχνολογία θα βρεθεί στην κορυφή της παραγωγικότητας και του ανταγωνισμού..

Αν δούμε στον κάτω πίνακα σε ποιους κλάδους στηρίζεται η εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας θα καταλάβουμε ότι κάθε προσπάθεια άλλων χωρών να προλάβουν τις εξελίξεις , έχουν σαν συνέπεια την απώλεια του συγκριτικού πλεονεκτήματος και της μοναδικής τεχνογνωσίας της χώρας αιμοδότη της Ε.Ε.

Για παράδειγμα στην χειρουργική του μέλλοντος, η εικονική(Virtual) εγχείρηση ή ακόμη και η εξ αποστάσεως χειρουργική θα είναι πιο αποτελεσματική, ακριβής και αναίμακτη, καταργώντας πολλές από τις σημερινές λειτουργίες των Νοσοκομείων, προς όφελος των ασθενών από οικονομική άποψη και δεδομένου δε ότι η Γερμανία είναι στην κορυφή των εξαγωγών σε κλάδους της βαριάς βιομηχανίας, όπως αυτοκίνητα, αεροπλάνα, εργαλειομηχανές κλπ, θα συνεχίσει να είναι ο εξαγωγικός βραχίονας της και η πηγή των πλεονασμάτων της, που είναι και ο αιμοδότης, μαζί με την Γαλλία, την Ολλανδία κλπ του Κοινοτικού προϋπολογισμού. Με την έξοδο της Μ.Βρετανίας, είναι φανερό ότι η διατήρηση αυτής της πρωτιάς είναι ζωτικής σημασίας για την Γερμανία και για την σταθερότητα του Ευρώ.

Η Κίνα πάλι μεταξύ των άλλων στόχων που έχει θέσει για την πρωτιά στην παγκόσμια οικονομία, σε υψηλή θέση κατάταξης έχει την μετατροπή της σε υπερδύναμη της ψηφιακής εποχής.

Η KUKA έχει εργοστάσιο στην Κίνα που αναπτύσσεται γρήγορα λόγω των όλο και μεγαλύτερων παραγγελιών για τα ρομπότ της βιομηχανίας της .

Ως εδώ καλά και άγια.  Ώσπου κάποια ημέρα πριν περίπου ένα χρόνο ο κινεζικός κολοσσός κατασκευής οικιακών συσκευών Midea εξαγόρασε την KUKA με 4,5 δισ. Συναγερμός σήμανε στην Καγκελαρία και στην Ευρώπη. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την εξαγορά αυτήν χωρίς επιτυχία. Κανείς Γερμανός ή Ευρωπαίος επενδυτής δεν διέθεσε παρόμοιο ποσόν.

Στα επιτελεία της Ε.Ε. κατανόησαν την στρατηγικής σημασίας εξαγορά και εσπευσμένα έφεραν διάταξη εμπλοκής της Ε.Ε. σε τέτοιου είδους εξαγορές και σύντομα θα υφίστανται έλεγχο ενδελεχή πριν δοθεί άδεια εξαγοράς. Ακόμη θα δοθεί η εξουσία στην Ε.Ε. να ακυρώνει τέτοιου είδους εξαγορές. Το Συμβούλιο Κορυφής της Μάλτας στις πέντε δράσεις της Λευκής Βίβλου για τις δράσεις της Ε.Ε. για τις μεταρρυθμίσεις για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία της Ένωσης περιέλαβε και το έγγραφο προβληματισμού  για την «Τιθάσευση της Παγκοσμιοποίησης » .

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι και οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόσφατα μια σειρά επενδύσεις κινεζικών εταιριών στρατηγικού χαρακτήρα.

Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. εισέρχεται και αυτή σε μια φάση προστατευτισμού προκειμένου να διαφυλάξει ζωτικά συμφέροντά της. Αν λάβουμε υπόψη και τα πρόσφατα μέτρα των ΗΠΑ με πιο πρόσφατο την επιβολή πρόσθετου δασμού στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου,  η παλιά καλή εποχή της ανεξέλεγκτης σχεδόν παγκοσμιοποίησης φτάνει στο τέλος της. Αυτό που μένει να δούμε είναι σε ποιο βαθμό θα εξελιχθεί η ισορροπία μεταξύ των μεγάλων εμπορικών δυνάμεων. Πάντως μιας μορφής παγκόσμιου πολέμου του Εμπορίου είναι ορατή. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα περάσει κάποια όρια χωρίς επιστροφή.