Η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να γλιτώσει από μια παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση

Η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να γλιτώσει από μια παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση
epa02935050 Saudi Arabia's King Abdullah bin Abdulaziz Al Saud (C) speaks before the members of the Shoura Council, in Riyadh, Saudi Arabia, 25 September 2011. According to media report on 25 September, King Abdullah told members of the parliament, known as the Shura Council 'In Islamic history, women have had roles that cannot be marginalized', and added 'Women will be members of the Shura council from the next round, and starting the next polls women will be able to run for the municipal elections next year following the Islamic rules'. The Shura council is the formal advisory body of the oil-rich kingdom. It has limited powers and cannot pass or enforce laws. All 150 members are appointed by the king. The current term ends in 2013. Saudi activists have been campaigning for years to pressure the king into giving women more rights in the conservative Gulf state. EPA/STR

Αντίμετρα για τις επιπτώσεις της αποχώρησης των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν λαμβάνει το βασίλειο.

Η Σαουδική Αραβία, πρώτος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε πετρέλαιο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

«Το (σαουδαραβικό) βασίλειο θα συνεργασθεί με τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, καθώς και με τους κύριους καταναλωτές, για να περιορίσει τις συνέπειες ελλείψεων στην τροφοδοσία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του.

Η σαουδαραβική παρέμβαση έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από την διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε επίσης τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, πράγμα που είναι πιθανόν να περιορίσει την ικανότητα του Ιράν να εξαγάγει το πετρέλαιό του, που είναι και η κύρια πηγή εσόδων του.

Πριν από την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης που ακολούθησε την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ανέρχονταν σε ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και κατευθύνονταν προς την Ασία και προς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Σαουδική Αραβία, που αντλεί σήμερα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έχει ικανότητα άντλησης 12 εκατομμυρίων βαρελιών.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τη σταθερότητα της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών, καθώς και την βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας.

Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, ανάμεσά τους η Ρωσία, συνδέονται με συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους για τον περιορισμό της παραγωγής στο 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ώστε να στηριχθούν οι τιμές.

Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε σημαντική άνοδο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ. Η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 2,4% , άνω των 76,5 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό είχε διαμορφωθεί στα 70 δολάρια σήμερα το πρωί.

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνίες 40 δισ. Δολαρίων χάθηκαν με μια υπογραφή που φέρει το όνομα Ντόναλντ Τραμπ.