Η Σαουδική Αραβία «ανοίγει τα σύνορα» του Χρηματιστηρίου του Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία «ανοίγει τα σύνορα» του Χρηματιστηρίου του Ριάντ

Από τις 15 Ιουνίου οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να επενδύουν σε μετοχές εταιρειών του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Μέσης Ανατολής.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ανοίξει τη χρηματαγορά της χώρας – τη μεγαλύτερη της Μέσης Ανατολής – σε ξένους επενδυτές. Οι τελευταίοι θα έχουν το δικαίωμα να επενδύουν σε μετοχές των εγχώριων εταιριών από τις 15 Ιουνίου.

Το ενδιαφέρον αναμένεται τεράστιο καθώς η αγορά του Ριάντ εκτιμάται στα 530 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο από την αξία της αντίστοιχης χρηματαγοράς του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.

Μέχρι σήμερα οι μετοχές των εταιρειών του χρηματιστηρίου ήταν διαθέσιμες μόνο σε επενδυτές με έδρα την Σαουδική Αραβία. Η πρόσβαση των διεθνών επενδυτών στις μετοχές του γενικού δείκτη του Tadawul θεωρείται πως θα ενθαρρύνει αμοιβαία κεφάλαια και ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) να προσθέσουν μερικές μετοχές σαουδαραβικών επιχειρήσεων στις συμμετοχές τους.

Για την ίδια τη Σαουδική Αραβία η κίνηση αυτή θα μπορούσε να την τοποθετήσει στην ίδια θέση με κορυφαίες αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία και η Ινδία, παρά το γεγονός πως επισήμως χαρακτηρίζεται ήδη ως μια από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η αγορά της χώρας κυριαρχείται από εταιρείες που ασχολούνται με τους τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου αξιών της χώρας παρουσιάζει, μέχρι τώρα, άνοδο ύψους 11% για το 2015.

Το άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Ριάντ προς τους διεθνείς επενδυτές έρχεται μετά την απόφαση των αρχών της Κίνας να «χαλαρώσουν» τους όρους συμμετοχής των ξένων επενδυτών στις χρηματαγορές της χώρας, τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Πηγή: CNNMoney