Η Σέριλ Σάντμπεργκ σας μαθαίνει πως να εξασφαλίσετε τη γρήγορη ανάπτυξη της επιχείρησης σας

Η Σέριλ Σάντμπεργκ σας μαθαίνει πως να εξασφαλίσετε τη γρήγορη ανάπτυξη της επιχείρησης σας

H διευθύντρια λειτουργιών της Facebook, λέει τι έμαθε στην Google και τη Facebook.

της Πατρίσια Σέλλερς

«Η ταχεία ανάπτυξη σημαίνει ότι πάντα υπολείπεσαι» λέει η COO της Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ.

Είναι ένα ευχάριστο πρόβλημα – και μάλιστα, ένα πρόβλημα που η ίδια η Σάντμπεργκ αντιμετώπισε όταν άφησε μια υψηλόβαθμη θέση στην Google (αντιπρόεδρος διαδικτυακών πωλήσεων και λειτουργιών) για να πάει στη Facebook ως Νο. 2, πίσω από τον διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η Facebook είχε μόλις 550 εργαζόμενους εκείνη την περίοδο. Και ήταν η Σάντμπεργκ αυτή που πήρε το τμήμα της στην Google με 4 εργαζόμενους και το έφτασε στους 4.000! Η Σάντμπεργκ ήξερε πώς να διευρύνει την κλίμακα μιας επιχείρησης, και βοήθησε τον Ζούκερμπεργκ να κάνει το ίδιο στη Facebook, η οποία πλέον διαθέτει 11.000 εργαζόμενους.

«Δεν μπορείς να προσλάβεις τους κατάλληλους ανθρώπους πολύ νωρίς» λέει η Σάντμπεργκ. «Και, συχνά, τους προσλαμβάνεις πολύ αργά».

Η Στέισι Μπράουν-Φίλποτ, η οποία έφυγε από την Google το 2012 για να γίνει διευθύντρια λειτουργιών στην TaskRabbit, λέει ότι η Σάντμπεργκ πίεζε ώστε να υπάρχουν πάντα διάδοχοι για την ίδια πριν τις προαγωγές.

«Πώς μπορείς να συνεχίσεις χωρίς να έχεις κάποιον από πίσω που να μπορεί να σε αντικαταστήσει;» ρώτησε η Σάντμπεργκ την Μπράουν-Φίλποτ όταν εργάζονταν μαζί στην Google.

«Πρέπει πάντα να έχεις διάφορα άτομα που να μπορούν να σε διαδεχθούν, και άλλα άτομα που να μπορούν να διαδεχθούν εκείνα, έτσι ώστε να είσαι προετοιμασμένος για μελλοντικές προκλήσεις» κατέληξε η Σάντμπεργκ.