Η σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης στις επιχειρήσεις του μέλλοντος

Η σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης στις επιχειρήσεις του μέλλοντος

Το όραμα των αλλαγών με ορίζοντα το 2030, όπως το βιώνουν οι επιχειρηματικοί φορείς.

Σημαντικές είναι οι ευκαιρίες επενδύσεων που αναδεικνύονται μέσω της εφαρμογής των 17 στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη έως το 2030 που υιοθετήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως επεσήμαναν φορείς της αγοράς στο συνέδριο του Economist για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, με τίτλο «Adapt or Die».

«Bασικός πυλώνας στον σχεδιασμό της αναπτυξιακής στρατηγικής του ελληνικού τουρισμού πρέπει είναι αυτός της βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης. «Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η τάση αναζήτησης τουριστικών μονάδων για πιστοποιημένα αειφόρα ξενοδοχεία μεγαλώνει», ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης και στάθηκε σε πρόσφατη έρευνα της Booking.com, όπου το 52% των ερωτηθέντων ταξιδιωτών απάντησαν ότι θα επηρεάζονταν για την τελική επιλογή ξενοδοχείου από τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις του.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αρκετές μονάδες διαθέτουν, πλέον, μία σειρά από διεθνείς περιβαλλοντικές και αειφορικές πιστοποιήσεις, όπως το ISO 14001, Travelife και Green Key, ενώ έχουν αρχίσει να εκδίδονται και ετήσιες εκθέσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Με τα περιβαλλοντικά θέματα να βρίσκονται ολοένα και υψηλότερα στην ατζέντα της επιχειρηματικότητας, η ένταξη της αειφορίας στην ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι μονόδρομος, ενώ το 2017 θα είναι έτος βιώσιμου τουρισμού.

Ο Γιάννης Πανιάρας, πρόεδρος του συμβουλίου του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη επεσήμανε τις ευκαιρίες που προκύπτουν, ειδικά στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και σε νέα παραγωγικά μοντέλα, ενώ τόνισε την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου και συνεργασιών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Το κράτος μπορεί να επιταχύνει την βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού, στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, και διασφαλίζοντας τη νομιμότητα», υπογράμμισε ο κ. Πανιάρας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, σημείωσε ότι «μέσω της ΔΕΗ, η χώρα μας μπορεί να ανακάμψει, βελτιώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον σχεδιασμό για εντατικοποίηση των επενδύσεων ΑΠΕ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Επιπλέον, όπως είπε, «αποτελεί μύθος το ότι η ΔΕΗ είναι προσκολλημένη στον λιγνίτη, καθώς μέχρι το 2020 θα εκπέμπονται λιγότερο από 20 εκατ. τόνοι άνθρακα», προσθέτοντας ότι η λιγνιτική παραγωγή είναι απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ «όποια νέα επένδυση, θα αντικαταστήσει παλαιότερες μονάδες» και ότι «η ανανέωση του λιγνιτικού δυναμικού της χώρας θα βοηθήσει περισσότερο στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Global Sustain, Μιχάλης Σπανός, αναφέρθηκε στις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις που ήδη γίνονται από πολυεθνικές εταιρείες, παγκοσμίως, τόσο σε τεχνολογίες αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα όσο και σε ΑΠΕ. «Απαιτούνται σημαντικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο πολιτικής, όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι καθίσταται, πλέον, αναγκαιότητα οι δείκτες βιωσιμότητας να ενταχθούν στο μακροχρόνιο στρατηγικό πλάνο της κάθε επιχείρησης, με παράλληλη σύνδεσή τους με ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφθορά, με απώτερο στόχο την καλύτερη προοπτική για τους ανθρώπους, αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της κάθε επιχείρησης σε ένα διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Polyeco Group., Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη σύναψης υπεύθυνων συνεργασιών, καθώς έκρινε απαραίτητη τη διαμόρφωση μίας σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας, η οποία βασίζεται σε ηθικές αρχές, και όχι αποκλειστικά στη χαμηλότερη τιμή, όπως ενέφερε. Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, προκειμένου να υπάρξει μία περιβαλλοντική αφύπνιση, ειδικότερα δε, μέσω της τέχνης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος, έκανε λόγο για μία νέα βιομηχανική επανάσταση, που θα έχει να κάνει με τους στόχους βιωσιμότητας, προσθέτοντας την ανάγκη διασύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, ο καθηγητής Χάιμ Ντόταν, σχεδιαστής της γυάλινης γέφυρας του Φαραγγιού της Ζανγκγιάγι επεσήμανε ότι «δεν μπορείς να βγάζεις χρήμα καταστρέφοντας τη ζωή. Η βιωσιμότητα είναι ζήτημα ευτυχίας», ενώ έκανε γνωστό ότι η γέφυρα απόσβεσε τα έξοδα κατασκευής της σε ένα έτος χάρη στη χρήση της τεχνολογίας και τον σεβασμό στο περιβάλλον, με παράλληλη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας.