Η συγγνώμη του αφεντικού της Goldman Sachs στη Μαλαισία

Η συγγνώμη του αφεντικού της Goldman Sachs στη Μαλαισία

Ένα μεγάλο σκάνδαλο που απασχόλησε τη χώρα ήταν η αφορμή για την απολογία του ισχυρού άνδρα της Wall Street.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, αναφέρθηκε πρόσφατα στο σκάνδαλο 1MDB, ζητώντας «συγνώμη από τον λαό της Μαλαισίας» για τον ρόλο της Goldman στην απάτη και υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα εξαπατήθηκε με «ψευδείς διαβεβαιώσεις» ως προς τη φύση του fund.

Ο Solomon, ο οποίος διαδέχθηκε τον Lloyd Blankfein στο τιμόνι της τράπεζας τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε ότι η Goldman έχει «συγκεντρώσει σημαντικά στοιχεία» σχετικά με τον ρόλο της στο σχέδιο – δηλαδή ότι «ο λαός της Μαλαισίας εξαπατήθηκε από πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένων και ανώτατων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, κι ότι ο πρώην συνεργάτης της Goldman, Tim Leissner «ήταν ένα απ’ αυτά τα άτομα, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος».

Κοιτώντας πίσω «για να δούμε αν υπάρχει κάτι που εμείς ως επιχείρηση θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει καλύτερα», ο Solomon είπε ότι η Goldman διεξήγαγε «επισταμένη έρευνα» αλλά σκόπιμα παραπλανήθηκε από τον Leissner και τη μαλαισιανή κυβέρνηση ως προς τη φύση του σχεδίου μέσω του οποίου εκλάπησαν δισεκατομμύρια δολάρια από το επενδυτικό ταμείο.

Και ως προς τον περιβόητο τραπεζίτη Jho Low – ο οποίος αναζητείται από τις αρχές για τον ρόλο του στο σκάνδαλο – ο Solomon σημείωσε ότι η τράπεζα απέρριψε αίτημα του Low για να ανοίξει λογαριασμό το 2010 «επειδή δεν μπορούσαμε να επαληθεύσουμε την πηγή του πλούτου του» και επίσης απέρριψε «άλλες ευκαιρίες που μας παρουσίασε ο Low» αργότερα.

Παρόλο που διερευνάται ο ρόλος της Goldman στο σκάνδαλο 1MDB, ο Solomon δήλωσε ότι πιστεύει πως «το ηθικό είναι ακμαιότατο» και οι εργαζόμενοι «αισθάνονται καλά για την εταιρεία» συνολικά. Πάντως, ο ίδιος προσέθεσε ότι «οι άνθρωποι εδώ είναι εξαιρετικά θυμωμένοι για το γεγονός ότι είχαμε έναν συνεργάτη μας που συμμετείχε» στην απάτη, και αναγνώρισε ότι υπήρξε αρνητικός αντίκτυπος στη φήμη της εταιρείας, τον οποίο η Goldman «θα πρέπει να διαχειριστεί με επιτυχία».