Οι Σοσιαλδημοκράτες «αδειάζουν» την Μέρκελ

Οι Σοσιαλδημοκράτες «αδειάζουν» την Μέρκελ

Θεωρούν αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. 

Στη κορυφή της ατζέντας της γερμανικής πολιτικής σκηνής βρίσκεται η συζήτηση για ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προκαλώντας προστριβές ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε κρατούν σκληρή στάση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απορρίπτοντας με διαδοχικές δηλώσεις τους οποιαδήποτε σκέψη για νέο haircut στα ελληνικά ομόλογα.

Την θέση αυτή δε φαίνεται να συμμερίζονται οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι και θεωρούν αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ασκώντας μάλιστα έντονη κριτική στην Καγκελάριο για την πολιτική της λιτότητας που ακολουθεί.  Ο υποψήφιος για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ και βασικός αντίπαλος της Μέρκελ ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, είπε ότι θα γίνει νέο κούρεμα στην Ελλάδα το οποίο -όπως σημείωσε- θα πλήξει και τους Γερμανούς πολίτες.

Διαβάστε: Παιχνίδια τακτικής για το ελληνικό χρέος

«Για πρώτη φορά οι δημόσιοι πιστωτές θα παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αυτοί που θα επωμισθούν το βάρος θα είναι οι φορολογούμενοι, ενώ κατηγόρησε την καγκελάριο ότι αποκρύπτει από τους Γερμανούς πολίτες τα ρίσκα της κρίσης του ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Στάινμπρουκ υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί με οιονδήποτε τρόπο» πως άλλες χώρες θα ζητήσουν βοήθεια μετά τις γερμανικές εκλογές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε ότι ήταν λάθος η επιβολή πολιτικής λιτότητας σε όλες τις χώρες μαζί.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η συνταγή αδυνατίσματος που επέβαλε η κυρία Μέρκελ στους Ευρωπαίους έχει πάρει διαστάσεις νευρικής ανορεξίας».

Ο πρόεδρος του SPD κατηγόρησε ακόμη την Μέρκελ ότι υποστηρίζει την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας μόνο λόγω των γερμανικών εκλογών που πλησιάζουν…