Η startup που υπόσχεται να «τυπώνει» σπίτια στη μισή τιμή

Η startup που υπόσχεται να «τυπώνει» σπίτια στη μισή τιμή

Η αμερικανική Icon υπόσχεται ότι μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα στέγασης χιλιάδων ανθρώπων.

 

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές έχουν ήδη μπει στη ζωή μας και φτιάχνουν οποιοδήποτε μικρό αντικείμενο μπορεί να περάσει από το μυαλό μας. Μπορούν όμως να φτιάξουν ένα ολόκληρο σπίτι; Μια εταιρεία από το Τέξας των ΗΠΑ υπόσχεται να κάνει πράξη κάτι το οποίο πριν λίγα χρόνια θα ακουγόταν σαν ανέκδοτο.

Η Icon, μια startup από το Όστιν, ελπίζει πως μπορεί να παντρέψει τη φαντασία με την τεχνολογίας της τρισδιάστατη εκτύπωση μέσω της μηχανής Vulcan, για να τυπώσει ολόκληρα σπίτια. Μάλιστα ήδη τον περασμένο Μάρτιο έφτιαξε ένα πρωτότυπο εμβαδού 32 τμ.

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι κατασκευάστηκαν από μια σειρά στρωμάτων σκυροδέρματος, τα οποία σύμφωνα με την Icon είναι πιο σκληρά αλλά πιο φτηνά από μπλοκ σκωρίας. Η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει ότι μπορεί να τυπώσει μια μονοκατοικία σε λιγότερο από 48 ώρες με κόστος που φτάνει το πολύ τα 10.000 δολάρια.

Το επόμενο μεγάλο βήμα της εταιρείας είναι η ανάληψη ενός έργου κατασκευής δεκάδων σπιτιών στο Ελ Σαλβαδόρ, όμως ήδη ανοίγονται ακόμη μεγαλύτερες αγορές. Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρείας, Jason Ballard, υπάρχει ελπίδα για την κατασκευή κανονικών σπιτιών στις ΗΠΑ πολύ σύντομα. Όσον αφορά το μέσο κόστος τους; Για ένα σπίτι 140 τμ το κόστος θα φτάνει τα 125.000 δολάρια – δηλαδή τα μισά από το σημερινό μέσος κόστος κατασκευής με συμβατικά μέσα.