Η startup που θέλει να φέρει την επανάσταση στις μπαταρίες

Η startup που θέλει να φέρει την επανάσταση στις μπαταρίες

Μυστική μέχρι πριν λίγες μέρες, αποκάλυψε τα σχέδιά της για μια εντελώς νέα μπαταρία ιόντων λιθίου, εντυπωσιακά φθηνότερη από κάθε άλλη λύση.

Τη στιγμή που όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Tesla και το σχεδιαζόμενο τεράστιο εργοστάσιο μπαταριών της, μια μικρή εταιρεία που μέχρι σήμερα εργαζόταν μυστικά στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε το δικό της πρότζεκτ που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αλλάξει τα πάντα στον τομέα των μπαταριών δικτύου και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η 24M ανακοίνωσε πως η λύση της θα είναι έως και 50% φθηνότερη από τις υπάρχουσες λύσεις, πως αποτελεί «τη σημαντικότερη πρόοδο στον τομέα εδώ και 20 χρόνια» και πως θα αποτελέσει την ιδανική επιλογή ειδικά για τις νέες αναδυόμενες αγορές.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2010 από τον Yet-Ming Chiang, επιστήμονα του ΜΙΤ με ειδίκευση στις μπαταρίες. Είχε την ιδέα να συρρικνώσει όσο γίνεται περισσότερο όλα τα μέρη εκείνα της μπαταρίας που δεν συντελούν στην αποθήκευση ενέργειας ώστε να δώσει χώρο σε εκείνα που πραγματικά ανεβάζουν την απόδοση και τη χωρητικότητά της.

Πέντε χρόνια αργότερα πιστεύει ότι τα κατάφερε. Ξεφορτώθηκε το 80% των υλικών που δεν έχουν σχέση με την ενέργεια και αύξησε πέντε φορές εκείνα που έχουν.

Ο ιδρυτής δήλωσε στο Fortune πως αν η εταιρεία του αποδείξει πως η μέθοδός του είναι ανώτερη από εκείνη που χρησιμοποιείται σήμερα στην αγορά, τότε όλοι θα θελήσουν να τη δοκιμάσουν και ύστερα να την υιοθετήσουν.

Η ακριβής μέθοδος κατασκευής αποτελεί βιομηχανικό μυστικό και όλα τα στοιχεία προέρχονται από τις μετρήσεις απόδοσης. Το μόνο που μπορεί να μοιραστεί ο ιδρυτής είναι πως το υλικό αποθήκευσης ενέργειας δεν ξεκινά ως στερεό (όπως είναι η καθιερωμένη μέθοδος), αλλά σε ημι-υγρή μορφή και εκμεταλλεύεται πολλά από τα πλεονεκτήματα της νανοτεχνολογίας.

Επιπλέον, η 24Μ βελτιώνει και τον τρόπο κατασκευής καταργώντας βήματα στη διαδικασία, πράγμα που μειώνει το κόστος τόσο της επένδυσης όσο και της παραγωγής ακόμα και στο 1/5 της παραδοσιακής μεθόδου.

Η 24Μ έχει κατασκευάσει ήδη 9.000 μπαταρίες στις εγκαταστάσεις της στο Κέμπριτζ και τις έχει παραχωρήσει σε πελάτες που θα τις δοκιμάσουν. Η εμπορική τους κυκλοφορία τοποθετείται μέσα στο 2016.

Η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει 50 εκατ. δολαρίων από δύο γύρους χρηματοδότησης και στρατηγικούς επενδυτές.