Η startup που θέλει να γίνει ο καλύτερος εργοδότης του κόσμου

Η startup που θέλει να γίνει ο καλύτερος εργοδότης του κόσμου

Κόντρα στην τάση της sharing economy, η Managed by Q, που προσφέρει υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, προσλαμβάνει με συμβάσεις.

Στην εποχή μας το μοντέλο εργασίας που κερδίζει έδαφος είναι εκείνο του freelancer, αλλά όχι μόνο αυτό. Το μοντέλο στο οποίο είναι κάποιος σχεδόν αποκλειστικής απασχόλησης, όπως οι οδηγοί της Uber, αλλά θεωρούνται κάτι σαν συνεργάτες-προμηθευτές χωρίς το παραμικρό εργασιακό δικαίωμα εξαπλώνεται εκμεταλλευόμενο το κενό στη νομοθεσία.

Έτσι η Uber έφτασε να αξίζει $50 δισ. έχοντας μερικές εκατοντάδες υπαλλήλους και περίπου 300.000 οδηγούς «συνεργάτες», άσχετα αν πριν λίγες μέρες η Επιτροπή Εργασίας της Καλιφόρνιας αποφάνθηκε ότι οι οδηγοί της Uber είναι, στην πραγματικότητα, υπάλληλοί της και ότι πρέπει να τους προσφερθούν συμβάσεις.

Η Managed by Q δεν θέλει να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο. Οι ιδρυτές της, Saman Rahmanian και Dan Teran, ίδρυσαν την εταιρεία τους με σκοπό να καλύψουν άλλες επιχειρήσεις σε οτιδήποτε χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά οι υποδομές τους: από επισκευές υδραυλικών και ηλεκτρολογικών, μέχρι αλλαγές λαμπτήρων, καθαρισμό χώρων, ανανέωση αναλώσιμων γραφείου κ.ά. Όλος ο έλεγχος της επιχείρησης, των αναγκών της και των συμβολαίων της ελέγχονται από μία εφαρμογή σε iPad. Πρόσφατα πέτυχαν χρηματοδότηση 15 εκατ. δολαρίων. Και δεν έχουν ούτε έναν freelancer στο δυναμικό τους.

Όλοι οι υπάλληλοι της Managed by Q έχουν συμβάσεις εργασίας, ασφάλιση, ημέρες άδειας, ελαστικό ωράριο και πληρωμένα σεμινάρια, ενώ η κατώτερη αμοιβή τους είναι 12,5 δολάρια την ώρα. Όσοι εκτελούν τεχνικές εργασίες επιδιόρθωσης και συντήρησης αμείβονται με 40 δολάρια την ώρα.

«Κατανοήσαμε νωρίς πως αν θέλουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας πρέπει εμείς να είμαστε οι καλύτεροι εργοδότες», λένε οι ιδρυτές στο CNN Money που δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, ενώ ετοιμάζουν την επέκταση στο Σαν Φρανσίσκο όπου τους περιμένουν περισσότερες από 200 εταιρείες με έτοιμα συμβόλαια συνεργασίας. «Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η αλματώδης ανάπτυξη, όσο να είναι η εταιρεία μας ένας χώρος που ο άλλος να νιώθει ευχάριστα να εργάζεται και να επιθυμεί να μείνει για πολύ καιρό»

Η startup ιδρύθηκε το 2013 και σήμερα έχει 150 υπαλλήλους. Όλοι οι υπάλληλοι ανεξαρτήτως ειδικότητας και θέσης έχουν πρόσβαση στους ίδιους χώρους, ενώ ενθαρρύνεται η επανεκπαίδευση για όποιον επιθυμεί να αλλάξει αντικείμενο ή να μάθει περισσότερα στο δικό του.

Το μοντέλο λειτουργίας της Q κέντρισε το ενδιαφέρον της καθηγήτριας του ΜΙΤ Zeynep Ton, αφού οι ιδρυτές την πλησίασαν επειδή το βιβλίο της The Good Jobs Strategy αποτέλεσε οδηγό για τις πρακτικές που ακολουθούν. Τώρα η Ton σχεδιάζει ένα case study στο πανεπιστήμιό της με θέμα την Q για το πώς η πρόσληψη υπαλλήλων αντί για τη χρήση εξωτερικών υπηρεσιών βοηθά την εταιρεία σε βάθος χρόνου.

Οι ιδρυτές δεν βιάζονται. Η εταιρεία πάει καλά, οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι και οι υπάλληλοι επίσης. «Συγκεντρωνόμαστε στον σκοπό μας που είναι να γίνουμε ο καλύτερος εργοδότης του κόσμου», δηλώνουν.