Οι στόχοι των τραπεζών για το 2017

Οι στόχοι των τραπεζών για το 2017

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν με διαφορά τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η σταδιακή αύξηση των καταθέσεων αποτελούν τις δύο μεγάλες στρατηγικές προτεραιότητες των τραπεζών για το νέο έτος, οι οποίες θα κρίνουν την πορεία του κλάδου όχι μόνο για το 2017 αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, αποτελεί με διαφορά το μεγαλύτερο ζήτημα των τραπεζών, καθώς ο βαθμός επιτυχίας θα κρίνει το αν οι τράπεζες θα χρειαστούν ή όχι άλλα κεφάλαια αλλά και ευρύτερα τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, και από εδώ και πέρα οι τράπεζες, αξιοποιώντας το νέο νομικό οπλοστάσιο, που δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και επιλογές, πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οπως σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο πρωτοχρονιάτικο άρθρο του στην «Κ», η αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει δύο πολύ θετικές επιδράσεις στην οικονομία: θα οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς τραπεζικών δανείων και στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού τομέα. Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δεσμευτεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μείωσης των επισφαλών δανείων με ορίζοντα στο τέλος του 2019 να έχουν περιοριστεί στα 60 δισ. ευρώ, από 100 δισ. ευρώ σήμερα.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν με διαφορά τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ωστόσο προσθέτουν ότι υπάρχουν ορισμένες κρίσιμες εκκρεμότητες στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο οι οποίες πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Πρόκειται για ζητήματα όπως η παροχή νομικής κάλυψης στα στελέχη που θα εμπλακούν στις αναδιαρθρώσεις κ.ά. και τα οποία συνδέονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τις τράπεζες είναι, επίσης, η σταδιακή αύξηση των καταθέσεων, η οποία θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Το 2016, μετά το σοκ των κεφαλαιακών περιορισμών του 2015, σημειώθηκε μια μικρή αύξηση των καταθέσεων, οι οποίες ωστόσο παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, σοβαρή επιστροφή των καταθέσεων θα δούμε μόνο αν παγιωθεί το θετικό κλίμα, «σβήσει» οριστικά η ανησυχία για τον κίνδυνο νέου εκτροχιασμού του προγράμματος και χαλαρώσουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, και η ένταξή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι αυτά που θα κρίνουν το κλίμα και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορείας της οικονομίας τη νέα χρονιά.

Όλα αυτά, αν πραγματοποιηθούν, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αύξηση των καταθέσεων, κάτι που θα επιτρέψει και την αύξηση των πιστώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά το νέο έτος και δεν έχουμε νέες περιπέτειες, τότε το 2017 θα αποτελέσει έτος αύξησης των υπολοίπων δανείων προς τα νοικοκυριά και κυρίως τις επιχειρήσεις κατά περίπου 5 δισ. ευρώ και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης μπορεί να διαμορφωθεί στο +2%.

Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα έξι χρόνια ήταν έτη συνεχόμενης μείωσης των υπολοίπων δανείων: από το επίπεδο των 257 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010, συρρικνώθηκαν κοντά στα 197 δισ. στο τέλος του 2016.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα χτίσετε αφορολόγητο στην εποχή της κάρτας