Οι στόχοι του αναπτυξιακού σχεδίου για τη μεταμνημονιακή εποχή

Οι στόχοι του αναπτυξιακού σχεδίου για τη μεταμνημονιακή εποχή
Black could over Hellenic Parliament, Athens, Greece

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, με την ιεράρχηση των κινήσεων να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Μειώσεις φορολογικών συντελεστών, διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου για να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των ΜμΕ και του αγροτικού τομέα, αλλαγή στη διαχείριση των αναπτυξιακών κονδυλίων, αλλά και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση, θα είναι οι βασικές προβλέψεις του νέου αναπτυξιακού σχεδίου που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές μέσα στον Απρίλιο.

Το τελικό κείμενο θα πρέπει να είναι έτοιμο το αργότερο πριν τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 11 Απριλίου, κατά την οποία θα γίνει και η προετοιμασία της ατζέντας του Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το νέο αναπτυξιακό σχέδιο -το οποίο φέρει προς το παρόν την ονομασία ολιστικό αναπτυξιακό μοντέλο- θα στηρίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου σχεδίου που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή από τον Μάιο του 2017. Και αυτό διότι το νέο σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στους εταίρους πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση με τους δανειστές για το νέο μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα καλύπτει την περίοδο 2019-2022. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι προβλέψεις θα στηριχτούν στο ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί απολύτως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, δηλαδή στο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 3,5% τουλάχιστον μέχρι και το 2022.

Ποια τα μηνύματα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση

1. Ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά τόσο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όσο και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικό των προθέσεων είναι ότι στο αναπτυξιακό πλάνο θα ενσωματωθούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και οι οποίες δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει επίσης την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, καθώς και της περαιτέρω ενίσχυσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.ά.

2. Η στήριξη της μεσαίας τάξης. Δημοσίως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει παραδεχτεί ότι η μεσαία τάξη επιβαρύνθηκε πρώτον επειδή έπρεπε να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα η ανθρωπιστική κρίση και δεύτερον διότι δεν είχαν αρχίσει ακόμη να αποδίδουν τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Το αναπτυξιακό σχέδιο θα προβλέπει μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, η οποία εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τη μεσαία τάξη, καθώς θα περιορίσει το λεγόμενο «γραφειοκρατικό κόστος», το οποίο είναι άκρως υπολογίσιμο.

Διαβάστε επίσης: ΙΟΒΕ: Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας περνά από την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου

3. Η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που οδήγησε στη χρεοκοπία μετά το 2008. Ο υπουργός Οικονομικών θα βάλει στο κέντρο του αναπτυξιακού σχεδίου για την επόμενη περίοδο τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον αγροτικό κόσμο θεωρώντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το μοντέλο ενίσχυσης μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων με τη λογική ότι αυτές θα δημιουργήσουν τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας.

4. Από το αναπτυξιακό πλάνο θα ενισχυθεί η ελληνική κοινωνία, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού (σταδιακά με βάση το πορτογαλικό μοντέλο), αλλά με γνώμονα να μη θιγεί η προσπάθεια απομείωσης της ανεργίας, κάτι που είναι και το βασικό ζητούμενο για τους θεσμούς.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου που προετοιμάζει το σχέδιο είναι να δοθεί η εντύπωση ότι το πλάνο μπορεί να υλοποιηθεί, ενώ θα αναγνωριστεί η ανάγκη για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, ακόμη και αν αυτές αφορούν την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ