Η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να κάνει τα διαφημιστικά βίντεο λιγότερο …εκνευριστικά

Η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να κάνει τα διαφημιστικά βίντεο λιγότερο …εκνευριστικά
Photo: pixabay.com

Υπάρχει τρόπος να σταματήσει μια εκνευριστική διαδικασία την οποία περνάμε όλοι μας;

Σε κανέναν δεν αρέσει να διακόπτεται ένα βίντεο συνεχούς ροής από διαφημίσεις, ειδικά όταν αυτές δεν ταιριάζουν με το περιεχόμενο και τη διάρκεια του βίντεο. Όλο αυτό είναι ξεκάθαρα ενοχλητικό.

Μάλιστα, μια έκθεση του 2017 από το Media Lab της IPG Mediabrands διαπίστωσε ότι το 65% των διαφημίσεων που προβάλλονται πριν από ένα βίντεο παραβλέπονται εντελώς από τον χρήστη. Αυτό συνιστά αναμφισβήτητα μια πρόκληση για τις πλατφόρμες βίντεο συνεχούς ροής και τους παραγωγούς περιεχομένου που θέλουν να παρέχουν μια βέλτιστη εμπειρία θεατή, αλλά την ίδια στιγμή καλούνται να βγάλουν χρήματα από το περιεχόμενό τους.

Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Αν και τα συνδρομητικά μοντέλα χωρίς διαφημίσεις έχουν δουλέψει καλά για ορισμένες πλατφόρμες – ιδίως την Amazon Prime και το Netflix – δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση πανάκεια.

Τρία χρόνια μετά την έναρξή της, για παράδειγμα, η συνδρομητική υπηρεσία YouTube Red του YouTube εξακολουθεί να συνεισφέρει μόνο το 7% των εσόδων της εταιρείας. Μικρότερες συνδρομητικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν υψηλούς ρυθμούς φυγής πελατών, καθώς οι θεατές πηγαίνουν από τη μία δωρεάν δοκιμή στην άλλη. Και η αγορά πλήττεται από τη «συνδρομητική κόπωση» – έναν ιδιόμορφο τύπο «εξάντλησης» που νοιώθουν οι πελάτες από την καταβολή πάρα πολλών χρημάτων σε πάρα πολλές πλατφόρμες.

Ευτυχώς για τις πλατφόρμες, τους δημιουργούς και τους χρήστες, η τεχνητή νοημοσύνη έχει την απάντηση – και αυτή είναι η μεταφορά της διαφήμισης μέσα στα βίντεο και στις τηλεοπτικές εκπομπές, και όχι μόνο τριγύρω τους. Η τοποθέτηση προϊόντων είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και η ίδια η τηλεόραση. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη ίσως προσθέσει σύντομα μια νέα πτυχή σε αυτή τη δοκιμασμένη στρατηγική, καθιστώντας την κλιμακούμενη, μετρήσιμη και εξατομικευμένη.

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, όπως το Pokémon Go, γνωρίζετε ήδη την ισχύ της τεχνολογίας ανίχνευσης επιφανειών. Αυτό το εργαλείο που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στην εφαρμογή να τοποθετεί ένα Πικατσού πάνω σε ένα πραγματικό τραπέζι που βλέπετε μέσω του φακού της κάμεράς σας, αντί να το αφήνει να υπάρχει τυχαία μέσα στον χώρο.

Νωρίτερα φέτος, η Apple ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την εργαλειοθήκη επαυξημένης πραγματικότητάς που προσφέρει για προγραμματιστές, για να καταστήσει δυνατή την ανίχνευση και κάθετων επιφανειών. Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας θα μπορούν να επιτρέπουν σε αφίσες να εμφανίζονται στους τοίχους ή να ζωγραφίζουν τους τοίχους με ζωηρά χρώματα. Ήδη, η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πιο διαδραστικών διαφημιστικών εμπειριών.

Αυτή η ίδια τεχνολογία θα χρησιμοποιείται σύντομα για την αυτοματοποίηση της τοποθέτησης διακριτικών διαφημίσεων στο παρασκήνιο τηλεοπτικών εκπομπών και ταινιών. Οι εταιρείες παραγωγής δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν τίποτα στον τρόπο με τον οποίο κινηματογραφούν ή επεξεργάζονται το περιεχόμενό τους. Ωστόσο, όταν το τελικό βίντεο θα παραδίδεται στον τηλεθεατή σε μια έξυπνη τηλεόραση ή άλλη συνδεδεμένη συσκευή, οι διακομιστές διαφημίσεων θα χρησιμοποιούν τεχνολογία ανίχνευσης επιφανειών για να εισάγουν προϊόντα ή διαφημίσεις απευθείας σε συγκεκριμένες σκηνές.

Για παράδειγμα, ένας διακομιστής θα μπορεί να τοποθετήσει ένα μπουκάλι ενός συγκεκριμένου αναψυκτικού στο τραπέζι μιας κουζίνας σε μια τηλεοπτική σειρά ή να βάλει μια διαφημιστική πινακίδα να φαίνεται έξω από ένα παράθυρο. Επιπλέον, κάθε ενσωμάτωση διαφήμισης θα είναι εξατομικευμένη, έτσι ώστε ο θεατής να μην βλέπει το ίδιο ακριβώς πράγμα που βλέπει ένας άλλος θεατής. Ένας μουσικόφιλος θα μπορεί να πετυχαίνει μια διαφήμιση για έναν νέο hip-hop δίσκο ενώ κάποιος που θέλει να αγοράσει νέο αμάξι θα μπορεί να βλέπει μια διαφήμιση για αυτοκίνητο.

Εάν αποδειχθούν επιτυχείς, τέτοιες προσθήκες διαφημίσεων θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντικαταστήσουν τα διαφημιστικά διαλλείματα στις τηλεοπτικές εκπομπές και τα βίντεο.