Η τεχνολογία και η μάχη κατά της τρομοκρατίας

Η τεχνολογία και η μάχη κατά της τρομοκρατίας

Η πρόληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι δυσκολότερη από ποτέ. Και η τεχνολογία είναι πλέον το πρόβλημα αλλά και η λύση.

Βίαιοι εξτρεμιστές όπως τα μέλη του ISIS συναντώνται ανοιχτά στο Facebook και στο Twitter. Στη συνέχεια, μεταφέρουν τη συζήτηση ιδιωτικά, με μια τεχνολογία που ονομάζεται κρυπτογράφηση ώστε να κωδικοποιούν τα μηνύματά τους.

Αυτή η τεχνική ονομάζεται «συσκότιση» και είναι μια από τις μεγαλύτερες έγνοιες των αστυνομικών αρχών παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Η ανησυχία είναι ότι θα σταθεί αδύνατη η πρόληψη της επόμενης τρομοκρατικής επίθεσης – μια ανησυχία που ενισχύθηκε από τις επιθέσεις στο Παρίσι με τίμημα 130 ανθρώπινες ζωές.

«Είναι σαφές ότι οι τρομοκράτες αντίπαλοί μας έχουν εντοπίσει τους τρόπους επικοινωνίας που μπορούσαμε να αναχαιτίζουμε στο παρελθόν. Και πλέον κατανοούν ότι μπορούν να προφυλάξουν τις επικοινωνίες τους από τη δική μας παρείσφρηση» είπε στο CNNMoney ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κατά της Τρομοκρατίας, Νίκολας Ράσμουσεν.

Ο ISIS διαθέτει τεχνολογικούς πόρους σε τζιχαντιστές ώστε να καλύπτουν τα ηλεκτρονικά ίχνη τους. Η τρομοκρατική οργάνωση έχει 5 – 6 μέλη που προσφέρουν 24ωρη προστασία σε όσους θέλουν να κρυπτογραφήσουν τις επικοινωνίες τους, να προστατέψουν τα προσωπικά τους στοιχεία, και να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές όπως το Twitter χωρίς να εντοπιστούν.

Για παράδειγμα, όταν θέλουν να μην εντοπίζονται καθώς επικοινωνούν διαδικτυακά, οι τρομοκράτες συχνά στρέφονται σε μια εφαρμογή που ονομάζεται Telegram.

Η startup, με έδρα το Βερολίνο, καμαρώνει για τα δύο στρώματα κρυπτογράφησης που προσφέρει και ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή της είναι «ταχύτερη και ασφαλέστερη» από την ανταγωνίστρια WhatsApp, η οποία ανήκει στην Facebook.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Telegram είπε ότι μπλόκαρε 164 κανάλια που σχετίζονται με τον ISIS σε 12 γλώσσες.

Όμως, αυτό το μπλοκάρισμα πλήττει μόνο τα δημόσια κανάλια. Οι ιδιωτικές επικοινωνίες στο Telegram συνεχίζουν να προστατεύονται. Οι χρήστες μπορούν να στέλνουν με ασφάλεια μηνύματα, φωτογραφίες και αρχεία στους φίλους τους.

Παράλληλα, μπορούν να δημιουργήσουν ομαδικές συνομιλίες με έως και 200 μέλη, ή ακόμα και «ειδικές μυστικές συνομιλίες» όπου τα μηνύματα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανταλλάσσονται αυτοκαταστρέφονται.

Εντωμεταξύ, ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόρνεϊ, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων από τον ISIS δεν έχει προηγούμενο, ως προς την επιθετικότητα με την οποία η οργάνωση έρχεται σε επαφή με ανθρώπους στη Δύση.

Κι ο Μάθιου Γκριν, Καθηγητής Κρυπτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, επισημαίνει ότι «είναι αδύνατον να διαβάζονται όλα τα email. Ο όγκος της επικοινωνίας είναι απλά υπερβολικά μεγάλος για να την παρακολουθούμε όλη, ακόμα κι αν δεν ήταν κρυπτογραφημένη».