Η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Ομπάμα

Η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Ομπάμα
epa05728821 US President Barack Obama participates in his last press conference as president in the White House Briefing Room in Washington, DC, USA, 18 January 2017. Obama spoke about the incoming Trump Administration, as well as his commutation of Chelsea Manning. EPA/ERIK S. LESSER

«Πιστεύω σε αυτή τη χώρα, στους ανθρώπους της, πιστεύω πως οι άνθρωποι είναι περισσότερο καλοί από ότι κακοί» είπε με καθησυχαστικό ύφος ο Ομπάμα.

Την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε ο Μπάρακ Ομπάμα πριν παραδώσει τα καθήκοντά του στον εκλεγμένο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο44ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την ομιλία του με ευχές για ανάρρωση στον επίσης πρώην πρόεδρο Τζωρτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Χιούστον. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους, που είχαν αναλάβει να καλύπτουν τις εξελίξεις στο Λευκό Οίκο, σχολιάζοντας ότι «το να σας έχουμε στο κτήριο έκανε αυτό το μέρος να λειτουργεί καλύτερα». «Δεν θα έπρεπε να είστε συκοφάντες. Η θέση σας είναι να είστε σκεπτικιστές, να ρωτάτε δύσκολες ερωτήσεις», τόνισε ο ίδιος.

Μάλιστα, αστειευόμενος, ο 440ς πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στις μεγάλες απαντήσεις που κατά καιρούς του είχαν «χρεώσει» λέγοντας «Αυτό οφείλεται στις ερωτήσεις σας που αποτελούνταν από έξι μέρη», κάνοντας όλους στην αίθουσα να γελάσουν.

«Θέλω να ηρεμήσω λίγο και να μην ακούω τον εαυτό μου να μιλάει τόσο πολύ», είπε ο Ομπάμα, ο οποίος θέλει να γράψει ένα βιβλίο φέτος και να ασχοληθεί με την οικογένειά του. «Παραμένω όμως πολίτης. Και όσοι προοδευτικοί άνθρωποι απογοητεύτηκαν από το αποτέλεσμα των εκλογών, τους θυμίζω να μην μπλέκουν την καθημερινή λειτουργία της πολιτικής και τις πολιτικές διαφωνίες με εκείνες τις στιγμές όπου βασικές αξίες μας διακυβεύονται. Σε αυτή την κατηγορία βάζω το να δω τις όποιες συστηματικές διακρίσεις να επικυρώνονται με κάποιο τρόπο, το να παρεμποδίζεις πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, το να επιχειρείς θεσμικά να σιγάσεις τον Τύπο και τις όποιες διαφωνίες. Στην ίδια κατηγορία θα βάλω και την προσπάθεια να μαζέψεις τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε αυτή τη χώρα και είναι πρακτικά Αμερικανοί και τους στείλεις κάπου αλλού» σημείωσε.

«Αυτά τα παιδιά αγαπούν τη χώρα μας, είναι φίλοι με τα παιδιά μας, φοιτούν στα σχολεία μας, υπηρετούν κάποια στο στρατό μας, οπότε η αντίληψη ότι πρέπει να τιμωρηθούν για κάτι που δεν έχουν κάνει, είναι κάτι στο οποίο πρέπει να εναντιωθούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα διεκδικήσω κάποια δημόσια θέση στο μέλλον» κατέληξε.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 35 ετών για τη διαρροή απόρρητων κυβερνητικών και στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, ο Ομπάμα τόνισε ότι η ίδια έχει εκτίσει μια «σκληρή ποινή φυλάκισης» και ότι η πράξη του δε θα προκαλέσει στους πολίτες την αίσθηση ότι δε θα αντιμετωπίσουν την αντίστοιχη τιμωρία σε περίπτωση που γνωστοποιήσουν απόρρητες πληροφορίες. Η Μάνινγκ την περίοδο της σύλληψης της, πριν από έξι χρόνια, ήταν γνωστή ως Μπράντλει Μάνινγκ, αλλά πλέον δεν αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας. Αναμένεται να αποφυλακιστεί το Μάιο του 2017.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον διάδοχό του στην προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την προσπάθεια για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπάρξει διστακτικός ως προς αυτό το ζήτημα. Παράλληλα, ζήτησε από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση να αποτελέσει το παράδειγμα στο διεθνές σκηνικό, ώστε να αποφευχθεί το «bullying» κατά των μικρότερων κρατών. Όσο για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, σημείωσε ότι αυτή η συγκυρία αποτελεί καλό παράδειγμα για το ρόλο του υπερασπιστή των βασικών δικαιωμάτων που πρέπει να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στον κόσμο.

Oι ΗΠΑ και η Ρωσία, όπως υπογράμμισε, πρέπει να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, η οποία έχει επηρεαστεί από τη στροφή της Μόσχας προς σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού». «Αυτή ήταν η προσέγγιση μου (σε αυτό το θέμα) καθόλη την διάρκεια της προεδρίας μου», είπε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε», πρόσθεσε.

Για την επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα έκανε λόγο για «εγκάρδιες» συνομιλίες, αν και πρόσθεσε ότι δε διατηρεί αυταπάτες ότι διαθέτουν κοινούς στόχους στην εφαρμογή πολιτικών. Την ίδια στιγμή, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την πρόθεση 50 Δημοκρατικών που σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. Δήλωσε δε ότι θα παρευρεθεί μαζί με τη σύζυγό του, Μισέλ.

Τέλος, ο απερχόμενος πρόεδρος έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει το προσωπικό του και άλλους για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, με τον συνήθη ψύχραιμο και νηφάλιο τρόπο του.

«Πιστεύω σε αυτή τη χώρα, στους ανθρώπους της, πιστεύω πως οι άνθρωποι είναι περισσότερο καλοί από ότι κακοί. Και πως στο τέλος της ημέρας αν εργαστούμε σκληρά και είμαστε συνεπείς με τα πιστεύω μας, ο κόσμος γίνεται λίγο καλύτερος. Αυτό δεν είναι μόνο λόγω του “No Drama Obama”, είναι κάτι που πιστεύω πραγματικά», είπε, αναφερόμενος σε μία έκφραση που χρησιμοποιεί ο Τύπος. «Κατά βάθος όμως, πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξη: