Οι θεσμοί ζητούν να ξαναγραφτεί το ασφαλιστικό από μηδενική βάση

Οι θεσμοί ζητούν να ξαναγραφτεί το ασφαλιστικό από μηδενική βάση
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (Κ) αποχωρεί από το ξενοδοχείο Χίλτον μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, Αθήνα, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Άκαρπες φαίνονται να βαίνουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ποια είναι τα εμπόδια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Η εβδομάδα της αξιολόγησης κλείνει με την πλήρη επιβεβαίωση της πλήρους άρνησης που εισέπραξε η κυβέρνηση από την Τρόικα.

Οι δανειστές αναχωρούν την Παρασκευή έχοντας ουσιαστικά απορρίψει το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, αλλά και ζητώντας την άμεση ψήφιση του φορολογικού, παρά τις ελπίδες της κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να μεταθέσει την ψήφιση του νομοσχεδίου κερδίζοντας χρόνο.

Ουσιαστικά, με την αποχώρηση των δανειστών η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ετοιμάσουν ένα νέο Ασφαλιστικό. Για το λόγο αυτό, ήδη ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε σε κοινωνικό διάλογο όλους τους φορείς, καθώς η συζήτηση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, αφού οι θεσμοί έχουν απορρίψει τόσο την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών όσο και την αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Παράλληλα, έχουν ήδη θέσει βέτο για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και μετά από 20 έτη ασφάλισης αντί 15 ετών σήμερα.

Επιφυλάξεις έχουν όμως και για την κυβερνητική πρόταση για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 50% και τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που ουσιαστικά βάζουν όλους τους φορολογούμενους στο ίδιο καλάθι.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, με την κυβερνητική πρόταση ουσιαστικά ελαφρύνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και φωτογραφίζονται από τις υπηρεσίες ως «φοροφυγάδες», αφού τους προσφέρεται φορολογικός συντελεστής 22%, από 26% σήμερα. Αντίθετα, οι μισθωτοί που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ (αφού είναι ελάχιστοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν ποσά πάνω από 25.000 ευρώ) «τιμωρούνται» με συντελεστή 50% ή και παραπάνω, καθώς ακούγονται σενάρια και για συντελεστή 55%.

Στα δυσάρεστα της ημέρας και η έκθεση της Κομισιόν, που διαλύει το μύθο του «κακού ΔΝΤ», αφού ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις εκτιμήσεις του Ταμείου και ζητά πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ για φέτος και 2 δισ. ευρώ για το 2017.

Η απολογιστική συνάντηση της Παρασκευής δεν αναμένεται να αλλάξει την εικόνα, αλλά απλώς θα επιβεβαιώσει το αδιέξοδο, ενώ ημερομηνία επιστροφής των δανειστών δεν έχει οριστεί.