Οι τιμές του πετρελαίου ετοιμάζονται για νέες «βουτιές»

Οι τιμές του πετρελαίου ετοιμάζονται για νέες «βουτιές»

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί σε νέα του έκθεση πως το τέλος της πτώσης αργεί ακόμα.

Δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος της πτώσης της τιμής του πετρελαίου προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας καθώς η προσφορά παραμένει υπερφορτωμένη σε σχέση με τη ζήτηση στις αγορές.

Η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση του Οργανισμού, έχει ανέβει στα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσό που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Μόνο τον Ιούνιο η παγκόσμια προσφορά αυξήθηκε κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι χώρες του OPEC αύξησαν την παραγωγή τους κατά 340.000 βαρέλια την ημέρα τον τελευταίο μήνα, στα 31,7 εκατομμύρια βαρέλια, υψηλό τριών ετών. Αυτό σημαίνει πως οι χώρες παράγουν 1.700.000 βαρέλια περισσότερα από τον επίσημο στόχο στον οποίο συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών του OPEC έναν μήνα νωρίτερα.

Που οφείλεται όμως αυτή η «αθέτηση» των στόχων;

Η εντυπωσιακή αύξηση αποτελεί αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Στην προσπάθεια να διατηρήσουν σταθερό το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά επέλεξαν μια πιο επιθετική τακτική, που οδήγησε σε νέα πτώση τις τιμές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσε την παραγωγή τον Απρίλιο στα 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 44 χρόνια. Αλλά ο ρυθμός της αύξησης της ζήτησης δεν ακολουθεί την ίδια ταχύτητα. Η προσφορά αυξήθηκε μόλις κατά 1 εκατομμύρια βαρέλια τους πρώτους πέντε μήνες του 2015. Την ίδια περίοδο του 2014 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 1,8 εκατομμύρια βαρέλια.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας η απαίτηση για πετρέλαιο θα αρχίσει να μειώνεται το 2016, αλλά δεν θα είναι ικανή να μειώσει άμεσα και την ήδη τεράστια παραγωγή. «Η εξισορρόπηση που ξεκίνησε όταν η τιμή έφτασε τα 60 δολάρια πριν ένα χρόνο δεν έχει κάνει ακόμα τον κύκλο της», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση του οργανισμού θεωρεί πως η ζήτηση θα αρχίσει να επιβραδύνεται σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2016 σε σχέση με το 1,4 εκατ. βαρέλια το 2015 (κατά μέσο όρο).

Προς το παρόν, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί έως και τα 51 δολάρια. Τιμή που θυμίζει αυτές των αρχών του Απριλίου και σε καμία περίπτωση αυτές της αντίστοιχης περσινής περιόδου όταν η τιμή του πετρελαίου διαπραγματευόταν στα 107 δολάρια.

Πηγή: CNNMoney