Οι τράπεζες έτοιμες να διαγράψουν 4 δισ. ευρώ δάνεια

Οι τράπεζες έτοιμες να διαγράψουν 4 δισ. ευρώ δάνεια

Ποιες κατηγορίες δανείων αφορούν οι διαγραφές – Ποιες λύσεις προωθούν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε γενναίες διαγραφές δανείων αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες σε δανειολήπτες που έχουν λάβει καταναλωτικά, επιχειρηματικά χωρίς εξασφαλίσεις. Τα πιστωτικά ιδρύματα, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των stress test είναι αποφασισμένα να επιβάλουν την τάξη το επόμενο διάστημα.

Υπολογίζεται ότι το ποσό των διαγραφών θα αφορά 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 5,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ανακτήσουν. Στη διετία 2018 – 2019 οι συνολικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανέλθουν σε 10,6 δισ. ευρώ.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες προχώρησαν σε διαγραφές δανείων 1,1 δισ. ευρώ, αισθητά μειωμένες από τις διαγραφές, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που είχαν πραγματοποιήσει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η μείωση αυτή κινήθηκε στο πλαίσιο της αυστηρής σύστασης του SSM προς τις τράπεζες να μειώσουν τη χρήση των διαγραφών και να ενεργοποιήσουν τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, οι διαγραφές δανείων κυρίως στα επιχειρηματικά και δευτερευόντως στα καταναλωτικά ήταν αυτές που διατήρησαν τις τράπεζες κοντά στους στόχους, ενώ αντίθετα στα στεγαστικά, όπου δεν προχωρούν σε διαγραφές, η εικόνα ήταν αισθητά χειρότερη.

Σημειώνεται ότι στα στεγαστικά δάνεια οι προβλέψεις που έχουν διενεργήσει οι τράπεζες είναι περιορισμένες καθώς πρόκειται για ενυπόθηκα δάνεια.

«Κούρεμα» έως και 90%

Με δέλεαρ ένα γενναίο «κούρεμα», που σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 90%, προσπαθούν οι τράπεζες να πείσουν τους «κόκκινους»δανειολήπτες –και δη το χαρτοφυλάκιο της λιανικής- να προσέλθουν στα γκισέ για ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, τις αμέσως επόμενες ημέρες περισσότεροι από 180.000 δανειολήπτες της αναμένεται να γίνουν αποδέκτες επιστολών, βάσει των οποίων θα μπορούν να τακτοποιούν τα χρέη τους, πετυχαίνοντας haircut έως και 70% της αρχικής οφειλής (πέριξ του 90% εάν συμπεριληφθούν τόκοι και λοιπές εξολογιστικές χρεώσεις).

«Πρόκειται για τα δάνεια που έχουν ήδη «πακεταριστεί» για να πουληθούν σε fund το οποίο και θα πλειοδοτήσει στη σχετική διαδικασία» σχολιάζουν τραπεζικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ πουλά «κόκκινα» δάνεια ύψους 2 δις. ευρώ. Το project Earth, όπως αποκαλείται περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για οφειλές από καταναλωτικά και κάρτες (1,1 δις. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) καθώς και από δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις συνολικού κεφαλαίου 2 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, στον ισολογισμό της ΕΤΕ εξακολουθεί να εμφανίζεται το ένα δισ. ευρώ με τις τις αντίστοιχες προβλέψεις ωστόσο να «αγγίζουν» το 90% ενώ το υπόλοιπο ποσό έχει διαγραφεί λογιστικά.

Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα επτά χρόνια.