Οι τραπεζίτες επιστρέφουν στο Μαξίμου για τον νέο «νόμο Κατσέλη»

Οι τραπεζίτες επιστρέφουν στο Μαξίμου για τον νέο «νόμο Κατσέλη»
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης φθάνει στο Μέγαρο Μαξίμου , Δευτέρα 11 Φεβρουρίου 2019. Κυβερνητική σύσκεψη για κόκκινα δάνεια με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη Αλέκου Φλαμπουράρη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου με τις διοικήσεις των τραπεζών πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

«Συναγερμός» στο οικονομικό επιτελείο μετά τις ενστάσεις των θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αρμόδιους υπουργούς για τα θέματα που προέκυψαν σχετικά με τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Μετά τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι θεσμοί για πλαίσιο του λεγόμενου «νέου νόμου Κατσέλη», έχει ήδη προκύψει ένα μεγάλο ζήτημα που μπορεί να πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση, εφόσον δεν βρεθεί λύση και απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί.

Τα ηνία του νέου γύρου συζητήσεων έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Οι ενστάσεις των θεσμών έχουν να κάνουν κυρίως με το κούρεμα των οφειλών των δανειοληπτών, που δεν θα είναι -όπως λένε- οριζόντιο αλλά και με το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας που είχε συμφωνηθεί στις 250.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες εκφράζουν αντιρρήσεις σε δυο σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός πως η κυβέρνηση θέλει να εντάξει στη ρύθμιση και τους επαγγελματίες. Οι δανειστές θεωρούν ότι οι επαγγελματίες, σε αντίθεση με τους μισθωτούς, έχουν την άνεση να δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα φοροδιαφεύγοντας και έτσι η ρύθμιση που έρχεται ουσιαστικά τους επιβραβεύει.

Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με το όριο των 250.000 ευρώ ως αντικειμενική αξία. Το θεωρούν υπερβολικό και ζητούν να χαμηλώσει αισθητά.