Οι τρεις άνθρωποι που ξέρουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Οι τρεις άνθρωποι που ξέρουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Το Bloomberg παρουσιάζει τα τρία άτομα που γνωρίζουν πως έχει πραγματικά η κατάσταση στην Ελλάδα και πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις.

«Τη μία στιγμή, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δίνει «ανάσα» στα ελληνικά ομόλογα λέγοντας πως έρχεται η συμφωνία. Την άλλη, ισχυρίζεται πως δέχεται πυρά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το αποτέλεσμα είναι να «τρελαίνονται» οι αποδόσεις ομολόγων καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πώς τελικά θα καταλήξει αυτή η κρίση», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του και προσθέτει:

«Το κόλπο είναι, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, να εστιάσει κανείς στους ανθρώπους που που ασκούν πραγματική εξουσία επί των ομολόγων και του συναλλάγματος στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι».

Όπως εξηγεί το πρακτορείο Bloomberg στο δημοσίευμά του, αυτοί οι τρεις άνθρωποι καθορίζουν το ρυθμό των εξελίξεων και οι τοποθετήσεις τους θεωρούνται οι πλέον αξιόπιστες και οι πλέον βαρύνουσες για την πορεία των διαπραγματεύσεων: «Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών, οι υπάλληλοι της ΕΚΤ και οι βουλευτές ανησυχούν τους επενδυτές με τις εικασίες που διατυπώνουν σχετικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της, αυτό το τρίο καθορίζει τις εξελίξεις».

Επίσης, το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας πως από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία, ο Μάριο Ντράγκι και η Άνγκελα Μέρκελ έχουν επιλέξει να κρατούν χαμηλό προφίλ: «Καθώς οι Έλληνες αξιωματούχοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές τους για τους όρους παροχής μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας, η Μέρκελ παρενέβη μόνο σποραδικά υπενθυμίζοντας πως στόχος είναι η επίτευξη συμβιβασμού. Η τελευταία τοποθέτηση του Ντράγκι για την Ελλάδα ήταν κατά τη μηνιαία συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ και σε αυτή σημείωσε πως δεν εξετάζεται ακόμη χρεοκοπία για την Ελλάδα».