Οι τρεις χώρες που κερδίζουν την παγκόσμια κούρσα των ρομπότ

Οι τρεις χώρες που κερδίζουν την παγκόσμια κούρσα των ρομπότ
SoftBank Corp. unveils human-like robots named 'pepper' at the company's news conference in Urayasu, east of Tokyo June 5, 2014. Japan's SoftBank Corp said on Thursday it will start selling human-like robots for personal use by February, expanding into a sector seen key to addressing labour shortages in one of the world's fastest ageing societies. The robots, which the mobile phone and Internet conglomerate envisions serving as baby-sitters, nurses, emergency medical workers or even party companions, will sell for 198,000 yen ($1,900) and are capable of learning and expressing emotions, Softbank CEO Masayoshi Son told a news conference. REUTERS/Issei Kato (JAPAN - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS TELECOMS SOCIETY) - RTR3SA85 Photo:

Ο υψηλός ανταγωνισμός που έχει γεννήσεις νέες εφευρέσεις.

Τρεις χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ινδία, βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από τις υπόλοιπες όσον αφορά την κατασκευή μηχανών που επιτελούν ανθρώπινα καθήκοντα και δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον Μάλκολμ Φρανκ, επικεφαλής στρατηγικής στην Cognizant, οι τρεις αυτές χώρες ηγούνται μιας επανάστασης στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Πρόκειται για μια κούρσα με τρία άλογα, και η συγκεκριμένη μεταφορά είναι μάλλον λανθασμένη γιατί και τα τρία αυτά άλογα πρόκειται να κερδίσουν» επισημαίνει. «Αλλά θα κερδίσουν με διαφορετικό τρόπο».

«Οι τρεις μεγάλοι είναι η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ», κατέληξε ο Φρανκ.

Στις ΗΠΑ, γίγαντες της Silicon Valley όπως οι Facebook, Amazon, Google και Tesla επενδύουν δισεκατομμύρια για την αξιοποίηση της ισχύος των υπολογιστών ως μέσο υποκατάστασης πολλών ανθρώπινων καθηκόντων.

Οι υπολογιστές αρχίζουν να παίρνουν τη θέση εργαζομένων σε τομείς όπως η γεωργία και το φάρμακο, ενώ γνωστή είναι και η …κούρσα για την έλευση των αυτοκινήτων δίχως οδηγό.

Και η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει στοιχηματίσει πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη. Εταιρείες τεχνολογίας όπως η Tencent και η Baidu ανταγωνίζονται τη Silicon Valley για να αναπτύξουν νέες χρήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, και ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα της Alibaba έχει πει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι ίσως θεωρηθούν παρωχημένοι κάποια μέρα.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όμως, η μεγάλη ώθηση προς αυτόν τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο στην Κίνα προέρχεται από την κυβέρνηση.

Τέλος, στην Ινδία, η μετατόπιση προς την τεχνητή νοημοσύνη προέρχεται από εταιρείες που ανήκουν στον αξίας 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων κλάδο της εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) – έναν κλάδο που απασχολεί σχεδόν 4 εκατομμύρια άτομα.

Μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών που βασίζονται στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών τους συγκαταλέγονται οι Infosys, Tata Consultancy Services και Wipro. Πελάτες τους είναι μεγάλα ονόματα όπως η Deutsche Bank, η Lockheed Martin, η IBM, η Microsoft και ο Αμερικανικός Στρατός.