Οι τρεις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο

Οι τρεις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλάει από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Γιώργος Χουλιαράκης στάθηκε κυρίως στο «μαξιλάρι» ρευστότητας και στα μέτρα για το χρέος.

 

Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τις επόμενες ημέρες εξέφρασε σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Γιώργος Χουλιαράκης, εκτιμώντας ότι ως τις 21 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι απαραίτητη, αλλά όχι επαρκής συνθήκη για την έξοδο από το πρόγραμμα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι στη μεταπρογραμματική περίοδο πρέπει να τηρούνται τρεις προϋποθέσεις:

Α) Σταθερή δημοσιονομική πολιτική με παράλληλη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Β) Δημιουργία μηχανισμού ασφαλείας, έναντι ενδεχόμενης αναταραχής στις αγορές δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες. «Η Ελλάδα δημιουργεί ένα cash buffer για τους επόμενους 20-22 μήνες. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 6,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό από τον οποίο δεν μπορούν τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο λόγο παρά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Εως το τέλος του προγράμματος εκτιμούμε ότι θα φτάσουν τα 17-18 δισ. ευρώ».

Γ) Ελάφρυνση χρέους. Χωρίς πρόσθετα μέτρα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, τονίζοντας ότι πρέπει να παραμετροποιηθούν έγκαιρα τα μέτρα για το επόμενο Eurogroup.