Η ΤτΕ αναθεωρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017

Η ΤτΕ αναθεωρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά μέσον όρο το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% αντί της προηγούμενης πρόβλεψής της για 1,6%.

Προς αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη φέτος ελαφρώς προς το καλύτερο οδηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, εκτιμά ότι η ανάπτυξη του β΄ τριμήνου φέτος θα είναι 0,8% σε ετήσια βάση, κάτι που την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά μέσον όρο το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% αντί της προηγούμενης πρόβλεψής της, στην έκθεση του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, για 1,6%.

Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν 0,4%, αλλά αναμένεται επιτάχυνση των ρυθμών μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και λόγω της καλής τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι στην έκθεσή της τον Ιούνιο η Κεντρική Τράπεζα σημείωνε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ευοίωνες, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι θετικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημείωνε επίσης ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα. Ακόμη η έκθεση τόνιζε την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για τη διατήρηση θετικών προοπτικών ανάπτυξης.

Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα σταματήσει να εκδίδει τις εκτιμήσεις των τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, που γίνονταν σε 45 μέρες από το τρίμηνο αναφοράς, τα λεγόμενα flash estimates. Ετσι, το δελτίο με τις εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο που ήταν προγραμματισμένο για τις 14 Αυγούστου δεν θα εκδοθεί.

Το δελτίο Τύπου για τους «Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς» (προσωρινά στοιχεία) θα εκδοθεί κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, όπως έχει προγραμματιστεί. Τότε θα έχουμε την πρώτη ένδειξη για το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου φέτος.

Τέλος, σημειώνεται ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τοποθετούσε τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 1,8%.