Η UNILEVER στηρίζει την κοινωνική κουζίνα

Η UNILEVER στηρίζει την κοινωνική κουζίνα

Η γνωστή πολυεθνική βάζει το δικό της λιθαράκι για την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης.

Με την επισιτιστική κρίση να μαστίζει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, οι επιχειρήσεις καλούνται να δείξουν το «ανθρώπινο» πρόσωπό τους στηρίζοντας έμπρακτα αυτούς που έχουν ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό η Knorr και η ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ, «τρέχουν» την πρωτοβουλία «ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» προσφέροντας μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες, τόσο τις δικές τους όσο και των οικογενειών τους.

Στη χώρα μας η γνωστή πολυεθνική επιχειρεί να ενισχύσει με πρώτες ύλες αρκετές κοινωνικές κουζίνες. Μέχρι στιγμής έχει προσφέρει 7.000 προϊόντα σε 4 κοινωνικές κουζίνες, ενώ για όλο το 2017 θα προσφέρει περισσότερα από 50.000 προϊόντα. Παράλληλα, η Knorr θα προσφέρει περισσότερες από 350.000 μερίδες φαγητού ενισχύοντας οικονομικά το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ώστε να συνεχίσει το έργο του στην επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη με βάση την εθελοντική προσφορά.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ο Συνιδρυτής του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης απόρροια της οικονομικής κρίσης είναι ένα νέο είδος λιμού που ταλανίζει τη χώρα και τους Έλληνες, οι οποίοι αισθάνονται ότι θίγεται η αξιοπρέπειά τους, ενώ επεσήμανε πως ο ρόλος, τόσο των εταιρειών όσο και των πολιτών, είναι μέσα από τέτοιου είδους προγράμματα να κάνουν τους συνανθρώπους τους να νιώσουν καλύτερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν πρόκειται απλά για τη δημιουργία πιο γευστικών γευμάτων, αλλά για τροφή που προσφέρεται με ανθρώπινη φροντίδα.

Μιλώντας με αριθμούς ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε πως η δράση του ΜΠΟΡΟΥΜΕ ξεκίνησε με 12 τυρόπιτες το 2011 και πλέον οι μερίδες ανέρχονται σε 18.000 ημερησίως, ενώ σε επίπεδο 5ετίας έχουν προσφερθεί πάνω από 11 εκατομμύρια μερίδες φαγητού.

Την ίδια ώρα επισημάνθηκε πως το φαγητό που «πετάγεται» στα σκουπίδια σε ετήσια βάση στην ΕΕ ανέρχεται σε 90 εκατομμύρια τόνους –όταν υπάρχουν 79 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες που υποσιτίζονται – ενώ προτάθηκε από τους ομιλητές η εκπαίδευση των πολιτών έτσι ώστε να μάθουν να αξιοποιούν το περισσευούμενο φαγητό ή να το χρησιμοποιούν την επόμενη μέρα σε κάποια άλλη συνταγή. Μια συμβουλή που δόθηκε ήταν το καταναλωτικό κοινό να ψωνίζει με λίστα έτσι ώστε να μην μπαίνει τίποτα στο ψυγείο και στα ράφια του σπιτιού, το οποίο θα καταλήξει στα σκουπίδια.

Εντύπωση πάντως προκάλεσαν τα όσα ανέφερε και η διατροφολόγος Ειρήνη Μπαμπαρούτση, όταν επεσήμανε πως η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στα παιδιά με παχυσαρκία, γεγονός που οφείλεται στην όχι και τόσο υγιεινή σίτισή τους. Η ίδια από την πλευρά της προέτρεψε τους γονείς να μαγειρεύουν φαγητά πλούσια σε γεύση και όχι σε θερμίδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η βελτίωση της διατροφής εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2020 είναι μία από τις 3 κύριες δεσμεύσεις του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης της Unilever για την Αειφορία. Για το λόγο αυτό η Knorr προέβη στην ανακοίνωση συνεργασίας με κοινωνικές κουζίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ελβετία και την Πορτογαλία.

Επιπρόσθετα, για να ενισχύσει το έργο των εθελοντών που στηρίζουν τις κοινωνικές κουζίνες στην Ελλάδα, αναλαμβάνει τη δημιουργία σεμιναρίων μαγειρικής, με στόχο να βοηθήσει τους εθελοντές που μαγειρεύουν στις κοινωνικές κουζίνες να βελτιώσουν τις μαγειρικές ικανότητές τους. Τα σεμινάρια μαγειρικής θα διεξάγονται στις κοινωνικές κουζίνες σε συνεργασία με το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», με απώτερο στόχο να κάνουν πιο πλούσια τη γεύση του φαγητού που σερβίρεται σε όσους βρίσκουν καταφύγιο σε αυτούς τους χώρους.