Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Deutsche Bank

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Deutsche Bank
A man waves the Venezuelan national flag while standing in the back of a truck after hearing the results of the national congressional elections in Caracas, Venezuela, on Monday, Dec. 7, 2015. Venezuela's opposition alliance won a majority in Congress for the first time in 16 years in elections on Sunday as an unprecedented recession and a collapse in the bolivar turned voters against the populist policies of President Nicolas Maduro. Photographer: Wilfredo Riera/Bloomberg via Getty Images

Προσπαθεί να εξυπηρετήσει χρέος ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με την Deutsche Bank AG για τη βελτίωση της ρευστότητας των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τεράστιες πληρωμές χρέους φέτος, σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες.

Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και ένα υπό κατάρρευση μοντέλο κρατικής διαχείρισης της οικονομίας έχουν μειώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ. Και η ανησυχία είναι διάχυτη ότι ίσως δεν μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για φέτος.

Σχεδόν το 64% των αποθεμάτων της Βενεζουέλας ύψους 15,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων διατηρούνται σε ράβδους χρυσού, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα της κυβέρνησης του Προέδρου Μαδούρο να έχει άμεσα διαθέσιμο σκληρό συνάλλαγμα για εισαγωγές ή εξυπηρέτηση χρέους.

Τον Δεκέμβριο, η Deutsche και η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας συμφώνησαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία ανταλλαγής χρυσού φέτος, σύμφωνα με πηγές. Όμως, δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της συμφωνίας. Ούτε η Deutsche ούτε η κεντρική τράπεζα απάντησαν στα δημοσιογραφικά αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Οι ανταλλαγές χρυσού επιτρέπουν στις κεντρικές τράπεζες να λαμβάνουν ρευστό από χρηματοπιστωτικούς θεσμούς ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό χρυσού για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι συναλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν τις τιμές χρυσού επειδή ο χρυσός συνεχίζει να ανήκει στη Βενεζουέλα και δεν εισέρχεται στην αγορά.

Η Βενεζουέλα πλήττεται από σοβαρότατη ύφεση, τριψήφιο πληθωρισμό και χρόνιες ελλείψεις προϊόντων. Το τρέχον σύστημα ελέγχου συναλλάγματος της κυβέρνησης έχει περιορίσει την έγκριση δολαρίων για τις εισαγωγές προϊόντων, γεγονός που οδηγεί σε άδεια ράφια και μεγάλες ουρές στα καταστήματα.

Η κατάσταση βοήθησε την αντιπολίτευση να κερδίσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο τον Δεκέμβριο. Ο Πρόεδρος Μαδούρο λέει ότι η σοσιαλιστική του κυβέρνηση δέχεται «οικονομικό πόλεμο» και απορρίπτει τις φήμες για χρεοκοπία ως κομμάτι μιας εκστρατείας συκοφάντησης εκ μέρους των αντιπάλων του.