Η βουλή άνοιξε το δρόμο για τις έρευνες υδρογοναθράκων σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Η βουλή άνοιξε το δρόμο για τις έρευνες υδρογοναθράκων σε Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Η ολομέλεια κύρωσε τις τέσσερις συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και τριών εταιρειών.

Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η Ολομέλεια της βουλής ενέκρινε την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και τριών εταιρειών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 2 του Ιονίου Πελάγους και στις χερσαίες περιοχές της Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Υπέρ της κύρωσης των συμβάσεων ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσαν η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.

«Με τη σημερινή κύρωση ανοίγουμε μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκει τον βηματισμό της, έναν κοινό βηματισμό με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, χώρες που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτόν εν μέσω μιας πολύ σημαντικής και καθοριστικής μετεξέλιξης του χώρου της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε χώρο εν δυνάμει παραγωγής υδρογονανθράκων» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Επισήμανε πάντως, ότι σε αντίθεση με όσους τα τελευταία τρία χρόνια πανηγύριζαν, η σημερινή κυβέρνηση δεν θα πανηγυρίσει ούτε για νούμερα ούτε για υποσχέσεις για ένα μελλοντικό «Ελντοράντο» και θα επιβεβαιώσει, για μία ακόμη φορά, ότι αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με μεθοδικότητα, σοβαρότητα και νηφαλιότητα, κυρίως διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος. «Πρέπει να έχουμε μία καλύτερη εικόνα των κοιτασμάτων, του είδους τους και των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Χωρίς αυτή την εικόνα νομίζω ότι οποιαδήποτε άλλη μελλοντολογία τείνει να γίνει προβληματική», ξεκαθάρισε ο κ. Σταθάκης.

Σημείωσε δε, ως πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά υπάρχει σημαντική εμπλοκή ενεργειακών ομίλων διεθνούς βεληνεκούς (η γαλλική «Total» και η ιταλική «Edison») και επιπλέον ανάφερε ότι το ενδιαφέρον για την έρευνα και την εκμετάλλευση στην Κρήτη, προέκυψε μόλις πριν από λίγους μήνες από την «Exxon Mobil» και η διαδικασία προχώρησε σε χρόνο ρεκόρ.

Ο αρμόδιος υπουργός υπενθύμισε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού, που έχει γίνει, κλείνει στις 5 Μαρτίου και πολύ σύντομα θα έχουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ταυτοχρόνως, ενημέρωσε ότι για όλα τα υπόλοιπα οικόπεδα, «τα οποία στη βιαστική πρώτη προκήρυξη έμειναν χωρίς ενδιαφέρον», προχωρούμε στην απόκτηση νέων δεδομένων και πιθανόν επανασχεδιασμού τους, προκειμένου να διερευνηθούν με πιο αξιόπιστο τρόπο εάν έχουν προοπτική και μπορούμε να τα πολλά επαναπροκηρύξουμε με διαφορετικό τρόπο.